Марияна Николова на среща с унгарския посланик, обсъдили привличането на повече туристи

Марияна Николова на среща с унгарския посланик, обсъдили привличането на повече туристи

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с извънредния и пълномощен посланик на Унгария у нас Текла Харангозо. Във фокуса на разговора бе въпросът за предстоящото заседание на смесената българо-унгарска комисия за икономическо сътрудничество, съобщиха от МС.

Предвижда се тя да заседава в края на януари следващата година.

Било обсъдено също подписването на меморандум в областта на туризма. По данни на Единната система за туристическа информация малко над 7 000 унгарски туристи са отседнали у нас в местата за настаняване от началото на годината до 10 октомври.

България и Унгария имат традиционно добри дипломатически и икономически отношения и страната се нарежда сред приоритетните пазари за външен туризъм, заявила Николова. Според нея трябвало още по-активно да се развива потенциалът по отношение на привличането на туристи от Унгария, тъй като България е страна с възможности за целогодишен туризъм.

По време на срещата било дискутирано предстоящото посещение на вицепремиера Николова в Унгария през първата половина на декември, на което акцент ще бъдат двустранните отношения и социално-икономическите мерки, предприемани от двете страни заради кризата с COVID-19.

Николова посочила, че и в момента въпреки пандемията гражданите на Унгария могат да посещават България без поставяне под 14-дневна карантина и без да е необходимо представянето на документ, показващ отрицателен резултат от PCR тест.

Вицепремиерът поздравил посланик Харангозо за отбелязването на Деня на българо-унгарското приятелство. Той ще се състои в българския православен храм „Св. Св. Кирил и Методий“ в Будапеща на 19 октомври.

"Желая успех на инициативата и поздравявам мисията на Унгария в София за нейния безспорен принос и всеотдайни усилия за осъществяването на проекта, надявам се той да е само един от многото, които ще реализираме съвместно", посочила вицепремиерът.

Посланик Харангозо поканени вицепремиера Марияна Николова на честването на Деня на българо-унгарското приятелство и на 100 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни на 24 октомври в София. Посланикът на Унгария изразил признателност за ползотворното и успешно сътрудничество, както и че доброто партньорство ще се запази и занапред в реализацията на общи инициативи, които да подпомагат развитието на двете страни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.