Мария Габриел за ресора си: Признание е за България (ОБНОВЕНА)

Мария Габриел за ресора си: Признание е за България (ОБНОВЕНА)

БГ-ят еврокомисар ще контролира третото по големина перо в бюджета на ЕС

Това е признание за България. Така коментира българският еврокомиар Мария Габриел новия си ресор "Иновации и младеж" в ЕК пред български медии в Брюксел. Тя поздрави шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен за смелостта най-после да бъдат обединени под една шапка основни елементи на т.нар златен триъгълник - наука, бизнес и образование. По думите й това е смела амбиция високо в дневния ред на ЕС да стоят иновациите и младите хора. Според нея, ресорът „Иновации и младеж“ е и признание за България за съвършеното дотук.

Габриел изтъкна, че за нея било важно в новия ресор да бъдат голяма част от нещата, които са свършили през миналия мандат при цифровизацията. Тя напомни, че суперкомпютрите и дигитализацията, иновационните хъбове и всичко свързано с киберсигурността, се финансират от програмата „Хоризонт 2020“, която ще бъде наследена от „Хоризонт Европа“ и тя ще бъде именно под нейно ръководство.

Еврокомисарят даде да се разбере, че всъщност запазва контрол върху голяма част от досегашния си ресор. "До голяма част, да. Една част от него ще бъде изцяло под мое ръководство", каза Габриел.

В писмото на Лайен до еврокомисарите било описано детайлно кой за какво отговаря. Габриел описа ресора си като мащабен и стратегически. Тя

ще отговаря изцяло за финансирането на „Хоризонт Европа“,

а нейният бюджет е 100 млрд.евро, което пък било третото перо в европейския бюджет, след земеделието и кохезионна политика.

Габриел уточни още, че ще отговаря и за новия план за действие за цифрова грамотност. "Чували сте неведнъж да говоря за борбата с дезинформацията от най ранна възраст" , каза Габриел.

Целите пред нея са две генерални дирекции, които досега не са работили заедно, да сформират екип, който ясно да каже, че за да се върне на цифровата карта Европа трябва да заложи на иновации и образование. Амбицията й е да предлагаме европейски продукти. По думите й, в областта на образованието постоянно се говори за изтичането на мозъци. За да се противостои на този процес, ЕК има амбиция да увеличи тройно средствата по програма „Еразъм“. Сега е около 15 млрд.евро., а за следващия програмен период е 45 млрд. Евро. За Габриел ще е важно младите хора да видят конкретно измерение. Тя уточни, че ще отговаря за новата инициатива за европейските университи., т.е.младежите да получат по време на обучението си практически опит в различни държави.

„Признанието е голямо за страни като България и нашият шанс е в сферата на ИТ технологии и образование“, каза още Малия Габриел. Тя поясни, че ще обърне специално внимание на учителите, те да имат достойно заплащане. Габриел напомни, че програмата „Хоризонт Европа“ трябва да стартира от януари 2021 година. „Искам Централна и Източна Европа да има своето достойно място в нея“, каза тя и поясни, че наблюдаваме географски дисбаланси. „Искам нашите учени и бизнес също да бъдат активно включени“, допълни Габриел. Тя ще отговаря и за

Агенцията за малките и средните предприятия,

които са гръбнакът на икономиката не само в България, но и в цяла Европа.

Габриел изтъкна, че все още не знае кога ще бъде изслушването й в комисии, но това трябва да е между края на септември до 8 октомври. Тя заяви, че не се притеснява от изслушването и никога не би го подценила. „Това което успяхме да направим в цифровизацията, сега има шансът да надградим“, каза еврокомисарят и поясни, че една от целите й е дигиталните хъбове да са място, където всеки може да получи достъп до цифрови умения.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.