Създаването на европейско образователно пространство до 2025 г.е сред приоритетите на еврокомисаря по научни изследвания, иновации, образование, култура и младежи Мария Габриел. Тя заяви това по време на конференция на тема „Ролята на образованието за насърчаване на фундаменталните ценности на ЕС“.

"За нас е много важно да стимулираме и запазим езиковото многообразие, в него се крият култура и традиции. Съчетавайки културите, запазваме уникалността на всяка държава членка, регион и места общност.", заяви Габриел. Първата ни инициатива в тази насока е за създаването на европейски университетски мрежи. "Искаме в рамките на следващите три години всички заедно - академичната общност, частният сектор, младите хора, научните изследователи ясно да ни кажат от какво се нуждаем. Искаме да обединим висши учебни заведения в цяла Европа, така че студенти, докторанти, преподавали, изследователи от различни дисциплини да работят и учат заедно, да имат възможност различните степени да бъдат придобивани от различни институции в различна държава членка. ", обясни за предимствата сливането на висши училища от различни европейски страни. Габриел изрази надеждата си, че в рамките на втората покана, която тече до февруари, и България да намери своето място в европейските университетски мрежи. След като стана ясно, че страна ни не е одобрена при първата покана, просветният министър Красимир Вълчев провокира българските вузове да слеят, за да имат по-голям шанс да бъдат одобрени за тази възможност. Той обаче обясни, че до момента не са водени такива разговори.
За да бъде улеснен обменът на данни от обучението на студентите в чужбина еврокомисарят има за цел до 2021 г. да бъде създадена електронна европейска студентска карта. "Бихме искали младите хора да имат на едно място информация преди, по време и след престоя си в чужбина", обясни Габриел.
Работата на еврокомисаря по научни изследвания, иновации, образование, култура и младежи през първата година от мандата ѝ ще включва и актуализация на планът за действие за цифрово образование." В него бяха зададени три приоритета - по-добро използване на цифровите технологии за предаване и учене, развиване на цифрови компетентности и умения и подобряване на образованието чрез обмен на данни", припомни Габриел. Предстои да бъде поставен и акцент върху свързаността на училища. "Ще се радвам да срещна по - голяма подкрепа идеята ми Wi-Fi for you да бъде за всички европейски училища", посочи еврокомисарят и изрази ненадежда да срещне подкрепа от ЕК. Посочи, че България е пионер в това отношение.  Габриел избори трите успешни инициативи към плана за действие. Едната европейската седмица на кодирането, като нейната цел е 50% от европейски училищата да бъдат включени в нея. Тази година в нея са се провели над 70 000 събития в 15% от школата. В плана е включвана и европейската коалиция за цифрови умения, чиято цел е да  обучи 1 млн. европейци на цифрови умения. Тя е вече е преизпълнена, тъй като такива са предоставени на 11 млн.

Габриел посочи още, че в  нейната пилотната инициатива "Цифрови възможности", по която се осигуряват стажове на студентите са се включили над 7200 младежи. Така тя вече е преизпълнила целта от 6000 студенти да се включват до 2020-а. "Тази програма ще получи своето продължение и в рамките на следващия мандат на Европейската комисия", разкри еврокомисарят. Личната ѝ кауза пък е повече жени да бъдат включени в в сферата на новите технологии, тъй като сега те са едва 17%. Габриел посочи, че България пък е на първо място по този показател. Достъпът до достоверна информация и медийната грамотност също са сред дейностите, по които ще продължи да работи. "Ще искам да обърнем внимание на само на цифровия план и европейските университети, а и на Европейския институт за иновации и технологии. Моето впечатление е, че той не е достатъчно добре познат", обясни още за приоритетите си Габриел. Бюджет му за следващия период възлиза на 3 млрд. евро, като ще бъде включен и проект, който да е насочен към образованието." Ще бъде обърнато внимание на регионите, които остават изолирани.", подчерта тя.
В сферата на еколната среда пък еврокомисарят има за цел да бъде създадена програмата "Зелен Еразъм". Младите хора ще могат да посочват как те виждат своя принос в опазването на света, в който живеем. Габриел обясни, че това не означава единствено, че младите няма да използват самолета при осъществяването на мобилността, каквато е била първоначалната идея.
Дейностите на Мария Габриел ще бъдат свързани с предизвикателства на новото време. "Днес сме изправени пред нови предизвикателства. Те са три - цифровизацията, която е част от нашето настояще, но от нас зависи как ще го контролираме. Климатичните промени и   младите ще са силно ангажирани с това предизвикателство. Несъмнено Демографските показатели - всички искаме нашите ни таланти да творят, да създават и да се развиват в страната си или в Европа.", каза тя.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Служебни защитници за обвинени в пране на пари

Назначени служебно адвокати са поели защитата на двама от служителите на радневската МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“, срещу които са повдигнати обвинения в пране на пари в особено големи размери.