0

Р уските хакери не са пощадили и социалните мрежи, които са залети с тролове, стана ясно по време на конференция, на която бяха отчетени мерките за борба с фалшивите новини от началото на инициативата, стартирана от Европейската комисия преди година.

Руските хакери не са пощадили и социалните мрежи, които са залети с тролове, стана ясно по време на конференция, на която бяха отчетени мерките за борба с фалшивите новини от началото на инициативата, стартирана от Европейската комисия преди година.

На форума, който бе открит във вторник в Брюксел от ресорния еврокомисар Мария Габриел, се разбра също така, че първият доклад от платформата за борба с онлайн дезинформацията ще бъде публикуван същия ден.

По думите на представителя на Фейсбук Томас Кпистенсен 3-4% от профилите във социалната мрежа са фалшиви. „От 2015 година насам са намалели наполовина съмнителните новинарски профили във Фейсбук“, отчете той. Въпреки това в последно време били хванати над 500 страници и профили, разпространяващи фалшиви новини, зад които

прозира руска връзка

стана ясно още по време на конференцията. При проверка на фалшивите профили и сайтове се оказало, че те са свързани със “Спутник” и с други, свързани с Москва информационни източници. Благодарение на противодействието на тази порочна практика обаче в рамките само на шест месеца били закрити 1,5 млрд. фалшиви профила, част от които управлявани от реални хора, а останалите ботове, управлявани от машини.

Като мярка за борбата с онлайн дезинформацията в контекста на

предстоящите избори

за Европейски парламент пък от вторник сутринта Гугъл е стартирал секюрити тул, съобщи Джон Стайнберг, който представяше компанията на форума. Той поясни, че с новия инструмент ще се защитават предизборните сайтове на партиите, така че да не стават жертви на фалшиви новини и дезинформация.