Мария Габриел: Научните изследвания и иновациите са ключови за устойчивото възстановяване

Мария Габриел: Научните изследвания и иновациите са ключови за устойчивото възстановяване

Поуките от кризата с коронавируса ни показаха, че образованието, научните изследвания и иновациите са ключови както за дълготрайното и устойчиво възстановяване, така и за екологичния преход и цифровата трансформация на нашите икономики, включително в регионите с високи въглеродни емисии. Това коментира еврокомисарят Мария Габриел в интервюто пред Ютилитис (Utilities), става ясно от неин пост във Фейсбук.

В него тя изтъкнала, че програмата "Хоризонт 2020“ е била първият мобилизиран от ЕК инструмент за подкрепа в борбата срещу коронавируса още от януари тази година.

По думите й екологичният пакт е предизвикателство, но и предоставя възможности за икономически растеж и работни места. Той трябва да бъде същевременно справедлив и от полза за обществото.

Образованието и науката са движеща сила за постигане на целите му, казва още Габриел.

Пояснява, че програма „Хоризонт Европа“ е следващата програма на ЕК за научни изследвания и иновации, чието изпълнение ще започне през 2021 г.

"Моята гордост е, че с много усилия и преговори успяхме да постигнем силен и амбициозен бюджет от 95,5 милиарда евро за периода 2021-2027г. Tака тя се превръща в най-голямата в света публична подкрепа за наука и иновации", завършва поста си Габриел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.