Мария Габриел на стаж в „Музейко”

Мария Габриел на стаж в „Музейко”

По покана на Мрежата на европейските музейни организации (NEMO), Европейският комисар по иновации, изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел ще участва в NEMO политически стаж в Детския научен център „Музейко” на 2 октомври, съобщават от там.

По време на полудневния стаж тя ще получи опит от първа ръка за различните дейности на екипа и приноса му в образованието и средата. Габриел ще има възможност да се запознае и с процедурите в Детски научен център по време на пандемия, следвайки необходимите мерки. Основен приоритет на Музейко е именно комфорта и спокойствието на неговите посетители. 

 

В очакване на своето гостуване в Музейко комисар Мария Габриел поставя акцент на значението на музеите в изграждането и поддържането на обществото:„Музеите са истински богатства, както във физическо, така и в духовно отношение. Физически, защото в тях се намират нашите исторически, научни, художествени и културни артефакти, съхраняващи и популяризиращи нашето културно наследство. Духовно, защото те имат силата да отразяват и оформят нашето общество, като задълбочават знанията ни, карат ни да размишляваме върху нашите идеи, впечатления, подтиквайки ни да правим преценки. Когато посещаваме музей, национален или местен, ние се учим от миналото си, събираме общността и обучаваме бъдещите поколения", споделя тя. Макар и Детски научен център да не се причилява към класическите музеи, чрез своите интерактивни изложби и експонати той предлага вълнуващо пътуване в света на науката и природата за децата и техните родители.  

През първите месеци на Covid-19 Музейко затваря врати заедно с другите образователни пространства, въпреки това той не спира да търси контакт със семействата. Във виртуална среда екипът предлага различни алтернативи за учене чрез игра, креативност и нови знания. „Музейко влезе в домовете на хиляди семейства чрез видео поредицата „# МузейкоВкъщи“ в социалните медии и предостави смислено, образователно и забавно съдържание. Въпреки че не генерирахме приходи, ние повишихме осведомеността и запазихме посетителите и последователите си мотивирани да дойдат в Музейко, след като отворим отново. Вярваме, че сме добавили стойност за общността - по-специално за семейства с деца, които трябва да останат у дома. Знаехме, че децата се нуждаят от нас по време на затварянето, а също така, че след това те ще имат нужда от нас още повече. С коронавируса децата пропуснаха едно от най-важните неща за своето развитие - ИГРАТА, а ролята на Музейко е да помогне на семействата да върнат играта в живота на децата си", разказва Бистра Кирова, Директор на Музейко. 

Мрежата на европейските музейни организации (NEMO) избира Музейко за стаж на комисаря като образователно пространство, което може да предложи ценен опит на в областта. 

„Музейко е един от онези чудесни примери, които успяват да обединят културата, науката, ученето и младото поколение по смислен начин. Музеите могат да създадат среда, в която децата да се забавляват, докато учат за космически пътувания - това показва, че те са идеални места за обединяване на различни сектори. Сектори, които поотделно не биха могли да създадат такова въздействие и се нуждаят от музеи, за да разширят посланието си", коментира Джулия Пейджъл, генерален секретар на NEMO. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.