Мария Габриел: ЕС е лидер в научните изследвания, но изостава в превръщането им в новаторски продукти

Мария Габриел: ЕС е лидер в научните изследвания, но изостава в превръщането им в новаторски продукти

Европа е лидер в научните изследвания, но изостава в превръщането им в новаторски продукти и услуги. Това пише еврокомисарят ни Мария Габриел във Фейсбик, а повод е участието й във онлайн среща, чиито домакини са били Европейския парламент, форума „Знания за иновации“ и португалският евродепутат Мария Карвальо.

По думите й разделението по отношение на иновациите в Европа също е факт.

"Талантите ни имат нужда да усетят, че Европа е техният дом и развиват идеите си тук. Само с полезни взаимодействия между науката, образованието и иновациите тези предизвикателства могат да бъдат преодоляни. Регионите и програмите на Европейски съюз за финансиране на иновациите също имат ключова роля", казва тя.

Изтъква, че до дни ще обявят с шефа на Европейския комитет на регионите съвместния им план за действие за следващите две години.

Според нея освен регионите, висшите учебни заведения и Европейският иновационен съвет имат значителна роля за създаването на иновационни екосистеми.

"Разработването на общи технологични пътни карти между академичните среди и промишлеността е възможност за принос чрез Европейското научноизследователско пространство. Европейският институт за иновации и технологии чрез своите общности за знания и иновации допълнително ще подкрепи взаимодействията между регионалните иновационни екосистеми", казва тя. Според нея днешната среща задала рамката на бъдещото Европейско пространство за иновации.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.