Мария Габриел: „Еразъм +” ще се фокусира върху дистанционното и онлайн обучение

Мария Габриел: „Еразъм +” ще се фокусира върху дистанционното и онлайн обучение

По новата програма „Еразъм+“ ще бъде засилена подкрепата за партньорства и проекти, фокусирани върху дистанционното и онлайн обучение. Това сподели еврокомисарят с ресор иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел  по време на третата видеоконференция на министрите на образованието.

По програмата се предвижда да бъде предоставена и по-голяма подкрепа на преподавателите относно необходимите цифрови компетенции.

„Призовах министрите да подкрепят националните агенции по програма «Еразъм+» при подготовката на извънредна покана за предложения по програмата. Тя ще бъде насочена към подпомагане на дистанционното обучение и придобиване на цифрови умения. Ще подкрепи училищата, които бяха силно засегнати от кризата, включително институциите за професионално образование и обучение.”, посочи в социалните мрежи Габриел.

В своето изказване еврокомисарят изтъкна, че поуките от кризата ни показват ключовото значение на двете важни инициативи, по които работят – актуализирания План за действие за цифрово образование и съобщението относно Европейското образователно пространство.

„Актуализацията на плана ще се фокусира върху инвестирането в цифрови умения и дигиталната грамотност на европейските граждани. Предвиждаме конкретни мерки за учениците с по-малко възможности, за да гарантираме, че никой не е забравен”, казва тя.

Габриел коментира, че Европейската комисия продължава да подпомага държавите членки и да стимулира обмена на добри практики. За целта са стартирани редица онлайн платформи за ресурси за обучение, като e-Twinning, Education Gateway и др.

„Онлайн групата за дистанционно обучение за представителите на министерствата предоставя възможности за споделяне на опит и обсъждане на важни въпроси като признаване на академичните постижения, гарантиране на качеството на образователния процес.”, смята Габриел.

Базата данни „Училища и висше образование“ пък предоставяла преглед на действията на държавите-членки по отношение на висшето образование.

„Важно е университетите да приложат гъвкавост при предстоящата процедура за прием, например чрез осигуряване на възможности за по-късно представяне на дипломи за средно образование или чрез по-късен срок за окончателно записване”, призова еврокомисарят. Габриел обръща внимание и върху Инициативата за европейските университети. Според нея тя ще спомогне да насочим висшето образование в посока към по-силно сътрудничество и подготовка за професиите на бъдещето. „Продължаваме да работим за изграждане на интегрирано и приобщаващо европейско пространство за образование”, допълни еврокомисарят.

Тя изказа благодарности на Хърватското председателство за отличната работа, независимо от трудностите, която даде възможност за ползотворен диалог с министрите от държавите членки.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.