Европейската комисия ще инвестира в изкуствен интелект (AI) 1,5 млрд. евро, а частните и публичните пари, вложени за целта, да достигнат 20 млрд. евро. Това обяви българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел пред журналисти във Варна преди официалното откриване на високотехнологична конференция „Innowave Summit“.

Конференцията се провежда за втора поредна година, но вече има славата на най-голямо технологично събитие за Югоизточна Европа. Медиен партньор на „Innowave Summit“ е информационна агенция и вестник „Монитор“. „За мен е чест да бъда тук, защото България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация, но има специално място за Варна, защото се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество на Западните Балкани“, заяви Габриел.

Цифрова трансформация

По думите й в цифровата трансформация лидери са градовете и регионите, които „ще ни позволят да бъдем най-близо до хората, до МСП-та и стартиращите фирми. Затова градим мрежа от контактите, за да може местните институции и бизнеса да дефинират какви са нуждите и приоритетите, и да се търси финансиране за тях“, допълни еврокомисарят.

Изкуственият интелект ще бъде водеща тема в следващите години, затова Европейската комисия има стратегия по темата, която има 3 основни стълба: засилване на технологичния капацитет, защото често обвиняват Европа, че няма собствени платформи, но тя е лидер в роботиката и микро- и наноелектрониката. Затова ЕК до 2020 г. ще инвестира 1,5 млрд. евро за изкуствен интелект, а частните и публичните пари, вложени в сектора, да достигнат 20 млрд. евро. Целта е всяка година след 2020 г. бюджетът за изкуствен интелект да бъде 20 млрд. евро, анонсира амбициозната цел Габриел.

Втората ос са т.нар. етични въпроси, защото хората се страхуват от AI. Затова Габриел е създала високо експертна група , която трябва да подготви насоки за правила за изкуствения интелект до края на годината. Третата част е влиянието на AI върху пазара на труда и върху цифровите умения. „Днес повече от всякога имаме нужда от специалисти по темата, затова хъбове като Варна са важни. Заложени са средства за обучение в новата програма „Дигитална Европа“ – 700 млн. евро – искаме да ги дадем за т.нар. „напреднали умения“ и AI несъмнено ще бъде част от тях“, каза еврокомисарят.

Фалшивите новини

Мария Габриел е един от най-активните политици в битката с дезинформацията. Преди дни тя съобщи, че представителите от медийния и рекламен сектор са ѝ предали индивидуалните си пътни карти, по които ще се водят в действията си срещу фалшивите новини. Днес тя обяви, че до края на годината представителите на бизнеса ще й представят как сами да се регулират като покажат ясно измеруеми резултати. В противен случай Европейската комисия си запазва правото да излезе с анализ по темата през декември и ако е необходимо да представят нова регулация, обяви Габриел.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

100 000 маски на ден шият кооперациите на хората с увреждания

Трудово-производителни кооперации на хора с увреждания от цялата страна преориентираха производството си в рамките на няколко дни. Шивашки кооперации от София, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Шумен и други градове успяват да достигнат 100 000 бр. общ дневен капацитет с възможност за увеличаване на производителността.

Безработицата в ЕС се задържа на 6,5 на сто, в България 4,1%

Безработицата се е задържала на равнище 6,5 на сто на месечна основа в ЕС през февруари и се е понижила до 7,3 на сто в еврозоната през февруари, месец преди европейските страни да наложат редица ограничителни мерки срещу разпространението на Ковид-19, съобщи европейската статистическа служба Евростат.