Еврокомисарят Мария Габриел: България изгради репутация на привлекателен цифров център

Еврокомисарят Мария Габриел: България изгради репутация на привлекателен цифров център

България изгради репутация на привлекателен цифров център благодарение на своите технологични таланти. Страната ни е сред държавите с най-голям брой жени с професионална реализация в областта на информатиката и имаме истински шанс да се превърнем в европейски център за стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект и блокчейн технологиите. Това каза еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж - Мария Габриел при откриването на първата пленарна сесия за годината на новия Икономически и социален съвет, предаде БТА.

"В края на миналата година европейска платформа очерта страната като потенциален лидер на ЕС в областта на авангардните технологии с 47 стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект", каза Габриел.

Европейският институт по иновации и технологии ще има нова инициатива, насочена към регионалното измерение на обединението на триъгълника - наука, иновации и образование, като България автоматично се включва в инициативата.

"Важно е да идентифицираме къде са необходими тези инвестиции с цел създаване на работни места и подпомагане на регионите в преход", заяви Мария Габриел.

Голямата новост през 2021 година е създаването на Европейски център за цифрово образование, като целта е създаване на мрежа от национални консултативни центрове за цифрово образование и достъп на всяка държава членка до обучение и материали, посочи еврокомисарят. По думите на Габриел втората голяма новост за годината е началото на работата за създаване на европейска платформа за споделяне на качествени сертифицирани онлайн ресурси.

"За момента платформите, които предлагат такъв тип съдържание, не са европейски и Европа има неизползван потенциал", посочи Габриел.

В областта на зеления преход предстои създаването на европейска коалиция за образование за климата. До 31 януари се събират проекти, като целта е коалицията да бъде създадена до есента.

"Добра новина е, че в рамките на моя ресор разполагаме със силен бюджет", каза Габриел. Програмата "Хоризонт Европа" вече е с бюджет 95,4 млрд.евро, имаме най-голямата в света програма за публична подкрепа на иновации и научи изследвания, допълни тя.

"Програмата "Еразъм" е с почти двойно увеличен бюджет, което е изключително добро послание за младите хора, за стълба на обществото, каквото е образованието", каза еврокомисарят. Тя посочи важността и на програмата "Творческа Европа", която има увеличение от 60 процента в бюджета.

"По време на кризата видяхме как културното съдържание е това, което помага да запазим нашета национална и регионална идентичност, но и да отстояваме европейско лидерство в тази област. Пандемията ускори промените, които вече се случват, особено в областта на зелените технологии и цифровизацията", заяви Габриел.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.