Аплодисменти в европарламента за Мария Габриел: завърши изслушването с

Аплодисменти в европарламента за Мария Габриел: завърши изслушването с "Върви, народе възродени" (НА ЖИВО)

Жива и активна дискусия - такова беше изслушването на Мария Габриел, каза председателстващата дискусията. „Образованието, научните изследвания и иновациите са необходими за справяне с екологичните, социалните и икономическите преходи“, каза Габриел, която говори на български и френски език по време на встъпителните си бележки, информира Politico.

Тя изброи осем предизвикателства за следващите пет години:

1. Запазване на водещата позиция на Европа в науката. "Китай бързо наваксва", каза Габриел.
2. Развитие на иновативни компании. „Създаването на нов Европейски съвет за иновации е един отговор на това предизвикателство.“
3. Преодоляване на пропуските в света на научните изследвания.
4. Включване на повече граждани и региони
5. Като „геополитическа комисия“. Габриел спомена търсене на партньорства, например с Африка.
6. Насърчаване на културата и технологичните иновации в изкуствата, подкрепа на творчеството, съхраняване на културното наследство
7. Гарантиране на финансиране за нейното портфолио в контекста на Многогодишната финансова рамка.
8. Повишаване на ролята на жените
Мария Габриел постави значителен акцент върху четвъртото предизвикателство, изброено в встъпителните си бележки: прекъсване на "порочния кръг" в някои (до голяма степен източни и южни) страни, което означава, че те не се справят добре в изследванията.
Фактът, че по-новите държави от ЕС печелят само около 4-5 процента от финансирането на научни изследвания в ЕС, беше основен проблем, когато стана дума за изглаждане на детайлите от законодателството на „Хоризонт Европа“ и ще го върне отново в широките бюджетни преговори тази есен.
Тя също така обеща на Парламента, че той ще има „упорит и категоричен съюзник“ в бюджетните преговори, в които „Хоризонт Европа“ ще се бори за преразпределението му заедно с други големи финансови пера, включително селскостопански и кохезионни фондове.
По-късно тя добави: „За Еразъм, за„ Хоризонт Европа “, ние трябва да отидем при тези,които вземат решенията, за да можем да получим подкрепата им в решаващия момент“ в бюджетните преговори.

Габриел отговори на десетки въпроси, като отговори и на български на въпроса от българските евродепутати.

Габриел завърши на български с "Върви, народе възродени!"

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.