Мария Габриел: Битката с фейковете даде резултат на вота, Фейсбук изтри 2 млрд. профила

Мария Габриел: Битката с фейковете даде резултат на вота, Фейсбук изтри 2 млрд. профила

Мрежа от проверители ще пресява фалшивите новини

Предприетите от Брюксел действия срещу дезинформацията вече дават резултат, сочи анализ, на който се позова българският еврокомисар за цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Тя отчете, че благодарение на предприетата битка срещу фалшивите новини е избегната мащабна дезинформация покрай евроизборите в края на май.

Само за 5 месеца "Гугъл" е премахнал над 3,39 милиона "Ютюб" канала, а "Фейсбук" над 2 милиарда фалшиви профила, през които се разпространяват фалшивите новини, а в същото време "Туитър" е премахнал над 77 милиона акаунта, изброи Габриел в ефира на БНТ.

„Благодарение на координирания подход, който успяхме да изградим на ниво ЕС, не станахме свидетели на голяма мащабна атака, свързана с дезинформация по време на евроизборите. За сметка на това виждаме, че тези които си служат с дезинформацията много развиват своите техники и започваме да наблюдаваме една тенденция за все повече съсредоточване върху кампании за дезинформация на местно ниво, визиращи общности от хора, което е много по-трудно и за намиране и противодействие. Виждаме колко е важно да се подобри тази политика за прозрачност и за спонсорираното съдържание, и за политическата реклама.

Сега трябва да отидем по-надалеч и да навлезем към тематичните дезинформационни кампании

изтъкна еврокомисарят. И добави: "Свободата на словото и достъпът до информация за мен остават неприкосновени червени линии. Едно от нещата, които искам да развия е европейска мрежа с доверени проверители на информация, които бързо да могат да проверяват дадена новина. Ние стартирахме през март, но за момента ги имаме само в 14 държави членки на ЕС на 11 езика.

Все още има нужда да се подобри тази координация между платформите и данните, за да може т.нар. факт чекъри да вършат по-бързо своята работа заедно с научните изследователи и медиите

По думите на Габриел Европейската група на регулаторите тепърва ще има също своята роля. За част от регулаторите темата не била нова, но за други била непозната. За да могат да се намесят обаче имало нужда от ресурс. Така наесен щели да се идентифицират мерките, с които може „да се отиде и по-далеч“. Габриел каза още, че ще продължат стартираните преди евровота събития, свързани с повишаването на медийната грамотност. "Не можем да спрем човек да вярва или чете дадена новина, но фалшивите новини имат силно влияние, защото влияят на емоциите ни“, обобщи българският еврокомисар.

Вкарваме суперкомпютъра на ЕС в борбата с рака

"Разполагаме с инвестиция от 1 милиард евро за 8 страни в ЕС за суперкомпютрите. За България това е признание за работата ни. България е на цифровата карта на Европа“, заяви еврокомисарят Мария Габриел, визирайки, че бе решено едната от машините да бъде поставена в София Тех Парк.

„Суперкомпютърът ни дава скорост за изчисление на данни, той може да разкрива и малформации при новородени. Със суперкомпютърът ще ускорим откриването на лечение на рака, ще помогнем и за бизнеса с автомобили. Стартъп компаниите също ще могат да се възползват от суперкомпютъра“, коментира Габриел.

„Вече има над 20 дигитални иновационни хъба, защото има необходимост да няма изтичане на мозъци на младите хора в региона, каза още Габриел. И добави: "Би ми се искало тези пари, които успяхме да отделим по инвестиционния фонд за Западните Балкани, които са от порядъка на 30 млн. евро, сега да бъдат използвани за достъп до интернет на по-труднодостъпни региони - селските и отдалечените.".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.