СЛЕД СКАНДАЛ: Мария Бакалова и Стефани Кирякова станаха почетни граждани на Бургас (ОБНОВЕНА)

СЛЕД СКАНДАЛ: Мария Бакалова и Стефани Кирякова станаха почетни граждани на Бургас (ОБНОВЕНА)

Номинациите за "почетен гражданин на Бургас" на актрисата Мария Бакалова, чиято звезда изгря в Холивуд и на гимнастичката Стефани Кирякова скараха местните парламентаристи. Част от съветниците поставиха въпроса какви са точно заслугите на номинираните и кой всъщност има право да решава присъждането на почетно гражданство. Оспорващите обаче бяха неколцина и не успяха да убедят мнозинството с доводите си.

Съветникът от "Демократична България" Иво Баев заяви, че званието "почетен гражданин" било

девалвирало повече от руската рубла

и на практика е безсмислено. "Процедурата е абсолютно формална и предрешена. Подписката за подкрепа от граждани с изискването да са адресно регистрирани в Бургас не може да бъде проверена, което я прави излишна, а информацията в докладните не е релевантна и не е сложена да се чете и обсъжда. Нека ние да не се занимаваме повече с глупости, тъй като се вижда, че процедурите са формализирани", заяви Баев, който е известен адвокат. Той отиде и още по-далеч, като предложи съветниците да упълномощят кмета Димитър Николов и той сам да взема решения кой да бъде удостоен със званието "почетен гражданин". По-голямата част от съветниците обаче реагираха бурно и с несъгласие. Думата взе и председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова която заяви, че се срамува от дискусията, която се води. Манол Тодоров от ДБГ пък призова колегите си да не се излагат с разсъждения за това кой заслужава да бъде "почетен гражданин", при положение, че Стефани Кирякова е част от най-успешното ни поколение в художествена гимнастика. Подкрепи го съветникът Йордан Георгиев, който допълни че спортът и културата са най-големите посланици пред света, а Стефани Кирякова, която е продукт на бургаската спортна школа, се е

превърнала в кумир на много деца

Мнението на мнозинството дойде като отговор на съветника от ГЕРБ Веселин Пренеров, който е председател на Комисията по култура. "Отдавна не сме били изправени пред тази дилема по този силен начин да ни бъдат представени тези кандидатури, които прославиха Бургас в цял свят. Това, което направи Мария Бакалова, е огромен пробив на артист от Източна Европа. Ние сме малки и не можем да даваме оценки за това, което тя прави. Факт е, че тя е родена в Бургас и търси своята голяма мечта. Как щеше да постигне това, ако си беше останала в Бургас? Навсякъде тя казва в интервюта, че е от България и Бургас. В момента тя е поканена в една от най-големите агенции за таланти, сега снима в цяла Европа. В момента тя е най-добрият посланик на Бургас. Каква по-голяма реклама за Бургас - пари да давахме, това нямаше да се случи.

Светът говори за Бургас чрез постиженията на номинираните Бакалова и Кирякова

каза Пренеров.

В залата се чуха и иронични предложения, според които всички бургазлии да получават по рождение почетно гражданство, за да не се стига до подобни скандали. 

След острия спор все пак съветниците гласуваха и приеха  званието да бъде присъдено на Мария Бакалова, Стефани Кирякова, проф. д-р Илиян Иванов и д-р Дана Проданова. 

Последните двама са асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“, получил номинация за Оскар.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.