„Марица изток“ настоява за правителствен експертен съвет

Зелената сделка

„Марица изток“ настоява за правителствен експертен съвет

Към правителството да бъде създаден експертен технически съвет, който да разгледа всички налични технологии, свързани с улавянето , съхранението и преработката на въглероден диоксид, настояха в нарочна декларация до президента, министър-председателя, заместник министър-председателя по управление на европейските средства и до министрите на икономиката и енергетиката от мениджмънта на държавното дружество „Мини Марица-изток” ЕАД и неговия изпълнителен директор инж. Андон Андонов.

Декларацията е апел към отговорните държавни органи за подкрепа в търсенето на иновативни проекти, които ще дадат бъдеще на комплекс „Марица-изток“, като същевременно отговарят на всички европейски изисквания.

Документът е изработен в резултат на проведена на 13 септември в дружеството среща-дискусия след представен проект, разработен от специалистите на „Нуклеон Консултинг” за изграждане на индустриален комплекс „Марица-изток”.

Проектът предвижда проучване, проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на химически заводи, фотоволтаични мощности и малки модулни реактори, които да работят в пълен синхрон с мините и топлоцентралите от комплекса . Целта е да се улавят и използват въглеродните емисии от централите за производството на промишлени химикали с висока добавена стойност, както и за производството на синтетичен природен газ и алтернативни горива от въглища.

„Обединяваме се зад необходимостта да бъде направена пълна експертна оценка от държавните органи за потенциала и целесъобразността на проекта.

Същевременно водещи у нас университети разработват и проект за улавяне, транспортиране и депониране на въглероден диоксид, който установи, че има потенциал за складирането му в близост до топлоцентралите от комплекса „Марица-изток”.

Направените до момента проучвания показват, че съществуват и други иновативни технологии, които могат да решат въпроса с бъдещото използване на въглища за термичните централи. Ние подкрепяме продължаване на проектите в посока търсене на технологични решения, които да работят в пълен синхрон с „Мини Марица-изток“ ЕАД и съществуващите въглищни топлоцентрали, както и с потенциал да привличат финансиране от европейските фондове или чуждестранни инвестиции.“, се казва още в изпратения и до медиите текст на декларацията, под която стоят подписите на 23 от общо 24-те участници в дискусията.Сред тях са мениджърите на трите ТЕЦ в комплекса, изпълнителният директор на БЕХ, кметовете на Стара Загора, Раднево, Гълъбово, Нова Загора и Гълъбово, учени и представители на КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.