Има завръщане към професионалното образование, казва в интервю за "Монитор" на наградата на МОН „Константин Величков“ за принос в образованието

- Г-жо Павлова, честит 1 ноември! Кои са съвременните будители според вас?

- Всички, които са съпричастни към образованието. 1 ноември е един от най-светлите празници за нас, работещите в тази сфера. На този ден във Враца се провежда факелно шествие, официално тържество, на което се награждават учители. Празникът не е забравен от обществото. Учениците ни честитят, те са доволни, че получават добро образование. Пожелавам на всички колеги и на всички, които работят в сферата на образованието, светъл празник и успехи. Надявам се да работим повече, защото децата са нашето бъдеще.

- По улиците обаче на 31 октомври видяхме много деца с маски и костюми. Според вас Хелоуин има ли място сред нашите традиции?

- Защо не? На когото му харесва, нека да го празнува. В нашето училище официално няма такъв празник, но и учениците ни са големи и се интересуват от други неща. В града ни също не са предвидени събития за Хелоуин.

- Просветното министерство вчера ви връчи награда „Константин Величков“ за принос в развитието на способностите и компетентностите на учениците. С какво вашата работа се различава от тази на останалите педагози?

- Тази награда е за успешната ни работа по програми и проекти за предприемачество. Бяхме обявени за „Предприемчива професионална гимназия“за 2019 г. на форум „Джуниър изгряващи звезди“ на Джуниър Ачийвмънт. Благодарение на нея с моите ученици участвахме в Европейската седмица на професионалните умения в Хелзинки. Там бяхме номинирани с наградата на Джуниър Ачийвмънт Европа за Предприемаческо училище TES заедно с още едно финландско училище. Тази номинация пък ни даде възможност да участваме за наградата „Иноватори в образованието“ на европейския комисар по безработица, социални дейности, умения и трудова мобилност. Церемонията отново беше в Хелзинки, като преди нея имаше онлайн гласуване, но нашите гласове бяха по-малко и не спечелихме.

- С какъв проект участвахте и как протича подготовката на учениците за учебната компания?

- Първо се регистрира учебна компания в училище, разработва се идея, която е най-добре да бъде свързана с разрешаването на глобален проблем, след това се уточнява какъв продукт да се изработи, съставя се бизнес план и се започва работа по него. Учениците започват от чертежа, минават през всички фази на производството, докато стигнат до готовия продукт. Последните две години и двата ни проекта бяха за прочистване на въздуха. Първата година направихме пречиствател за въздух за едно от помещенията за учебна практика. Учениците сами стигнаха до тази идея, защото видяха, че при запояване се излъчват вредни миризми, които не трябва да се вдишват. С него спечелихме чек от 2500 лв. и следващата година инвестирахме сумата, за да доразвият пречиствателя и да го модернизират. Освен че е в училище, сме продали продукта и на партньорските фирми. Новият пречиствател намираше приложение не само в училище, в офиса, производствени помещения. Тази година отново спечелихме голямата награда и ще я инвестираме в следващия ни проект. Вчера подадохме документи за новата учебна компания. Стигнали сме до идеята за продукта, разработили сме бизнесплан и започваме работа. Той ще бъде различен, но все още не можем да споделим какъв е.

- Ученици от кои класове участват в предприемаческата фирма?

- Екипът е смесен - от единадесети клас и един ученик от девети. Имаме и завършили ученици, вече студенти в Техническия университет в София. Имаме добро сътрудничество с техническите университети. Те ни организират и състезания. В учебната компания ни помогнаха във връзка с програмирането. Тази година на учениците им беше много интересно, защото работиха с ментор. В продължение на една седмица поддържаха скайп връзка, тя ги мотивираше, даваше им задания. Те изпълняваха и беше много ползотворно.

- Сътрудничите ли си с бизнеса?

- Да, имаме много добро сътрудничество с няколко фирми от Враца. Една от тях ни обзаведе нов съвременен кабинет с 3D принтер, с висок клас компютри. Спечелихме и проект за модернизация от министерството, по който обзаведохме два кабинета. Материалната ни база е добра и ни е в помощ, когато изработваме продуктите. Имаме и паралелки в дуално обучение и тази година за първи път 11-ти клас отиват във фирмите.

- Какви други работилници в училището?

- Имаме за автотранспортната техника, която преди години също е по проект и е с италианска техника. В нея има автомобили, които се разглобяват, стендове за автоматично повдигане на колите. На учениците им е интересно. Пред кабинета ми постоянно има тълпа от ученици, които искат да говорим какво ще направят, какво ще работят. Сега има няколко дечица от девети клас, които всеки ден стоят до 16:30 ч. и постоянно искат да правят нещо.

- Наблюдавате ли завръщане към професионалното образование?

- Да, и това е факт в нашата професионална гимназия, защото последните две години ние направихме прием на сто процента. Доволни сме, че последните две години осъществяваме и приема в машини и системи за ЦПУ. Това се дължи най-вече на политиката на министерството и подкрепата на професионалното образование.

- Обмисляте ли да добавите нова специалност?

- Засега не, съществуващите са актуални и търсени. Провеждаме срещи с работодатели и те заявяват необходимостта от кадри, а ние се съобразяваме с това. Сградата ни е просторна и вече е пълна с ученици. Имаше години, когато имаше празни класни стаи и беше много тъжно.

- По какви други проекти и програми работите?

- Учениците ходят на производство на практика за 20 дни в Германия по „Еразъм“. Почти като традиция всяка година заминават по 20 деца. Там те могат да практикуват на място специалността, която изучават - „Компютърна техника и технологии“ и „Автотранспортна техника“. Така те се научават и на дисциплина в реална работна среда.

- Как отбелязахте седмицата на професионалните гимназии?

- В нашата гимназия имаше дни на отворените врати. Приехме много ученици, най-вече от седми клас. Отворихме кабинетите за учебна практика. Учителите им разказваха, показваха им на практика как се случват нещата. Беше им много интересно. Самите те успяха да се докоснат, да пипнат, да запоят, да разберат какво е платка на компютър, да разберат устройство на автомобил. И доста от тях казаха, че ще бъдат наши ученици. Това е един от начините да се привлекат ученици в професионалните гимназии. Другият е панаирът на образованието в града и дните на специалностите също. По време на тях съвместно с бизнеса подготвяме общи щандове и им представяме какво могат да учат.


Визитка:

Мариана Павлова е зам.-директор по учебно-производствената дейност в Професионална техническа гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ във Враца

Учител по икономика и предприемачество

Завършила е икономика и предприемачество в Киевския университет

Носител на награда „Константин Величков“ за принос в развитието на способностите в областта на науките, технологиите, изкуствата, спорта, глобалното, гражданското и здравното образование и придобиване на умения за лидерство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ненчо Балабанов, актьор: Публиката притежава много силна интуиция, дори и когато си скрит зад маска

Когато решиш да сключиш брак за втори път, трябва да си доста по-внимателен, за да не се налага да има и трети, казва в интервю за "Монитор" актьорът Ненчо Балабанов.