Марияна Николова: Обсъжда се ваучерите за храна да важат и за ваканция (ОБНОВЕНА)

БГ специалитетите в отделна секция в хотели и ресторанти

Марияна Николова: Обсъжда се ваучерите за храна да важат и за ваканция (ОБНОВЕНА)

Чакаме повече туристи по морето през август

Ваучерите за храна да важат и за ваканция и други социални услуги. Ще подкрепя тази идея, която да бъде включена в нормативните изисквания, заяви новият министърът на туризма Марияна Николова, пред БНТ. До момента 38 000 души са се възползвали от ваучерите за почивка в страната. По схемата от бюджета са отпусна 8 млн. лева.

Още от първия ден заявих моите цели и ще работя за подкрепа на бизнеса, каза още министърът на туризма. Срещите са в посока за диалог, обсъждане на проблемите и възможни решения. В Народното събрание ще бъде внесена нова мярка за намаляване на ДДС на 9% за туроператорите. Тя ще облекчи както бизнеса, така и ползвателите. Туроператорите са със най-сериозни проблеми. Туристическия бранш е най-засегнат от пандемията. Всяка държава се справя с този проблем. Нова мярка е отваряне на границите със заповед на новият здравен министър. Става въпрос за Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт, Черна гора, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина и други, припомни Николова.

Чартърните полети ще бъдат подпомогнати с държавна субсидия от 55 млн. лева. Идеята е да бъдат обхванати над 400 000 туристи. Помощта ще се изплаща за полети със над 100 места, допълни още Николова.

Летния туристически сезон има голям проблем, очакваме обаче август да бъде по-добър. Призовавам нашите туристи да изберат България. Защото имаме и чудесни СПА хотели и такива по Черноморието. Това, което е важно за този сезон са чартърните полите. Тази седмица ще обявим условията за кандидатстване по тази мярка за подкрепа на седалка в размер на 35 евро.

Предвиждам разговор с колегата си от Русия за привличане на туристи през септември. Към настоящия момент сме отворени към Великобритания, но ще водим разговори с тях за посещение на туристи, без след това да има карантина. Трябва да дадем послание за безопасна почивка, посочи Николова.

СПА туризма трябва да е приоритетен. Германските туристи имат възможност посредством техните здравни каси да ползват пакети за почивка в нашите здравни курорти. Очакваме първите германски туристи да дойдат в средата на септември и началото на октомври в нашите курорти, като такива са Св. Константин и Елена, Поморие, Албена, Хисаря, Девин, Велинград и много други.

Конгресния и конферентния туризъм е доходен и е най-добрата реклама на страната и се надявам през есените месеци да бъде отворен този вид туризъм, каза Николова.  

Новите социално-икономически мерки, които бяха анонсирани от премиера Бойко Борисов в размер на 1,162 млрд. лв. ще бъдат допълнени със средства, които са договорени до размера от 29 млрд. като ще има директни грандове за туристическия бранш.

Постигнахме договорка с туристическия бранш да направим национално меню, което да бъде пожелателно от Министерството на туризма. То ще бъде предложено на ресторантите, включително и на големите хотели, където се предлага в пакет нощувки с изхранване да има отделна секция, което аз ще изисквам от тях, където всеки един чужд гражданин ще може да види, кои са националните деликатеси. Те и сега се предлагат, но не са ясно обозначени. Когато има специална позиция на щанда в конкретното заведение ще има насоченост, всеки от чужденците ще може да се запознае със здравословната и вкусна кухня.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.