Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне със стотинки

Мариана Кукушева: Хлябът ще поскъпне със стотинки

Хлябът ще поскъпне със стотинки, прогнозира председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите (НБСХС) Мариана Кукушева, според която цената му отдавна зависи от търговските вериги, а не от производителите.

"Тежка и динамична - такава е ситуацията, в която работи браншът на хлебопроизводителите и сладкарите в условията на нарастващи цени на енергоносителите", коментира тя в ефира на БНР.  По думите й тенденцията за продължаващо нарастване на цените

предизвиква паника на пазара и нелоялни търговски практики.

Поскъпването на житата също показва много бързо развиваща се инфлация, която трябва да се овладее.  Кукушева смята, че бизнесът може да бъде подпомогнат еединствено чрез две схеми. Първата от тях  е редуциране на държавния апарат - съкращаване на държавните служители, които тежат на бюджета.

"Това са 1 милион души, а в бизнеса за заети почти същото число. Така излиза, че на гърба на хората в частния сектор са всички останали. В себейстойността на хляба 35% е стойността на труда на работниците", констатира шефът на НБСХС. Второто предложение пък е за 9% ДДС върху основните храни. Според нея това ще увеличи постъпленията от преки косвени данъци, ще изсветли сектора, ща освободи и средства за бизнеса, който да повиши и заплащането на служителите. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.