Маргарит Цонев: Тази зима резервациите ще са в последния момент

Маргарит Цонев: Тази зима резервациите ще са в последния момент

В момента клиентите са чувствителни на тема аванси и връщане на пари, затова смятам, че усилията ни ще бъдат насочени към освобождаването на туристите от предварителни плащания. Това коментира пред "Монитор" Маргарит Цонев - член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). 

- Г-н Цонев, какви са очакванията ви за предстоящия зимен сезон?

- Боровец е първото летовище на България, избран е именно поради благоприятното и лечебно влияние на въздуха. Очакванията ни за зимния сезон все още са неясни заради международната епидемична обстановка, но по-скоро не очакваме чужди туристи. В Боровец имахме летен сезон въпреки притесненията, но определено доста под обичайния. Всички хотели вложиха средства за изпълнение на изискванията и предписанията на институциите. Предвиждаме пазарът да бъде насочен главно към българските туристи.

- Какви посетители се срещат по-често в Боровец – българи или чужденци?

- Боровец е посещаван целогодишно от гости от различни националности.Традиционно при нас почиват туристи от Англия, Ирландия, Русия, Израел, Гърция, Турция и Румъния. Традиционно курортът посреща и български туристи през цялата година. Това, че Боровец е в близост до големи градове като София и Пловдив е и хубаво, и лошо. Хората често палят колата си и идват без предварително да са го планирали, за да покарат ски, а после се прибират у дома.

- Каква е продължителността на престоя на нашенци и чужденци?

- Българите предпочитат уикендите, тъй като изборът им на дестинация е спонтанен – разглеждат се оферти и се резервира на момента. При пазара с чуждите туроператори почивките се планират дългосрочно.

- С какъв друг вид туризъм най-често гостите на курорта съчетават своите ски ваканции?

- Това е строго индивидуално за всеки турист. В региона има много възможности за различни видове туризъм. Боровец е подходящ за почивка и спорт, могат да се посетят Рилския манастир, Сапарева баня и Рилските езера, Цари мали град, Стария Пловдив. Туристите идват при нас заради планината и връх Мусала. Това е изключително търсена дестинация през лятото – изкачват се и малки деца, и възрастни хора.

- Преди дни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова издаде заповед за въвеждане на единни правила в зимните курорти. Смятате ли, че те биха отказали туристите от ваканцията им у нас?

- Хубаво е правилата да бъдат подробно разписани, за да знаят туристите какво се изисква от тях, а и предлагащите услугата да могат да се погрижат за безопасността на хората. Смятам, че туристите се научиха да спазват правилата, а и всички имат нужда от почивка на чист въздух и спорт след месеците у дома.

- Започнаха ли резервациите за Студентския празник, Коледа и Нова година?

- Мисля, че резервациите ще започнат по-късно, тъй като всички изчакват да видят как ще се развие ситуацията. Надяваме се пикът на заболелите да намалее преди Нова година и хората да започнат да организират коледните и новогодишните си събирания.

- Планирате ли да намалите цените на нощувките или пакетните пътувания, за да привлечете повече туристи?

- Всеки от колегите вероятно е направил подобни динамични предложения. В момента клиентите са чувствителни на тема аванси и връщане на пари, затова смятам, че усилията ще бъдат насочени към освобождаването на туристите от предварителни плащания. Това крие своите рискове за нас като доставчици на услугата, но е резултат от стремежа да създадем максимално добри условия на нашите гости.

- Много от градовете в страната се включиха в инициативата на Министерството на туризма и създадоха свое регионално меню за привличане на чуждестранни туристи. Ще бъде ли въведено такова и Боровец?

- Да, стремим се и предлагаме ястия от националната кухня. Моят опит показва, че чуждестранните гости харесват няколко родни предложения, а останалото се определя като „сложен експеримент” и ги избягват. Повечето от туристите, пристигащи у нас от други страни, са чували единствено за кебапчета, кюфтета и шопска салата. Фаворит са им още пълнените чушки, сиренето по шопски и мусака, докато тараторът е една от храните, която не одобряват.

ВИЗИТКА:

- Работи в сферата на туризма от 10 години

- Изпълнителен директор на хотел в Боровец

- Член на УС на БХРА от 8 години

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.