Арт проектът „Манускрипта – 39”, който предвиждаше тази сряда цялата пешеходна Главна улица на Пловдив до аптека „Марица” да бъде облепена с ръкописните варианти на стиховете на 16 български поети, не стана. Причината е, че преди дни от община Пловдив са отказали на представителя на бенефициента по проекта СД „Ромфея – Ватев и с-ие” да го реализират поради предпоставки за безопасността и сигурността на гражданите.

Това съобщиха началникът на отдел „Обществен ред и сигурност” в община Пловдив  Емил Вътев и артмениджърът и управител на галерия „Ромфея” Камен Шишманов.

„Няма да се осъществи идеята. Истината е, че нямат разрешение съгласно член 9-ти от Наредбата за обществения ред да лепят и да правят такива неща по Главната. Освен това създават рискове за живота и безопасността на гражданите. Ако завали дъжд например и хората започнат да се хлъзгат по тази хартия, ще има травми. И кой почиства всичко това? Това са към 3 тона и половина хартия и един тон лепило”, коментира Вътев. По думите му глобите за нерегламентирано лепене на агитационни материали за фирми започват по същата общинска наредба от 2000 и достигат до 12 000 лева. „По новите плочки на Главната и на Малката главна до подлеза на Аптека Марица трябваше да лепят амбалажна хартия. Това просто е абсурдно”, коментираха от общината.

На противоположното мнение е Камен Шишманов, който припомни, че проектът е задвижен преди повече от година със зелена светлина от същия общински отдел, който в момента го спира.

„Този проект е подложен на тиха репресия. Още, когато кандидатствахме през 2016г., имахме предварителни сондажни писма с тогавашните ресорни зам.-кметове в община Пловдив Амелия Гешева и г-н Маринов, в които писма категорично се казва, че този проект не е заплаха за гражданите и не конфронтира със съществуващата наредба за обществен ред и сигурност”, обясни Шишманов.

По думите му след тези писма е стартирала процедурата по кандидатстване в общинската фондация за финансиране. Впоследствие той бил обвинен в конфликт на интереси, защото е и общински съветник, а местният парламент е гласувал проектите на фондацията.

Наложило се Камен Шишманов лично да сезира КОНПИ и ДАНС, за да поиска да бъде проверен дали има конфликт на интереси. Шест месеца по-късно се оказало, че няма конфликт на интереси и проектът бил задвижен, но финансирането спаднало от 250 000 лева на 50 000 лева. Въпреки намалените финанси, авторите на проекта решили да го задвижат дори „за едната чест”, казва още управителят на „Ромфея”.

Той уточни, че срокът за реализация на проекта е до края на този декември, а и до момента са вложени 17 000 лева в подготовката му. „И в момента се търси „под вола теле”, за да не се осъществи проектът. Не знам в каква държава живеем, честно казано. Ще говорим с адвокатите ни. Те трябва да кажат за пропуснати ползи, нанесени вреди и ако няма споразумение, отиваме към съдебни дела, което е безкрайно неприятно”, каза още Камен Шишманов.

 

По темата: проект
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Нощен бой в Пловдив завърши с инфаркт

Масов бой през нощта срещу събота в квартал „Капана” в Пловдив завърши с починал от инфаркт мъж и с друг арестуван, съобщиха от полицията в града.

Кучето Мон събира средства за нова детска клиника в пловдивско училище

Харизматичното терапевтично куче Мон отново ще се включи в благотворителен коледен базар в едно от пловдивските училища. Набраните средства ще отидат за изграждане на нова детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги”.