0

П редседателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе жалба в Административния съд в София срещу заповедната на здравния министър Стойчо Кацарова, с която се въвежда т.нар. зелен сертификат. Под жалбата си подписи са сложили 56 човека, дошли в последните два дни в офиса на сдружението.

Председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова внесе жалба в Административния съд в София срещу заповедната на здравния министър Стойчо Кацарова, с която се въвежда т.нар. зелен сертификат. Под жалбата си подписи са сложили 56 човека, дошли в последните два дни в офиса на сдружението.

Най-много подписи има от хора с автоимунни заболявания, за които е противопоказно да се ваксинират, от лица, прекарали COVID-19 в болници, но нефигуриращи в регистъра за зелен сертификат, както и от заболели от COVID-19, които са се лекували в домашни условия и въпреки че са диагностицирани от личните си лекари или с антигенни тестове, не могат да си извадят сертификат.

По думите на Манолова заповедта има дискриминационен характер и лица с еднакъв здравен статус и голямо количество антитела не могат да получат зелен сертификат. "Не чухме отговор защо преболедувалите и практически защитени не могат с тест за антитела на могат да получат зелен сертификат", каза Манолова и поясни, че заради лошата система не фигурират в нея като преболедували. 

Според нея не всеки ще може да си позволи да дава пари за антигенни тестове - независимо дали 36 или 10 лева, което според нея ще удари хората с ниски доходи, но и малкия бизнес, който пък не може да си позволи да осигури безплатни тестове за своите служители, които не са ваксинирани или пък нямат зелен сертификат. Манолова изтъкна, че в  заповедта има доста недомислици и се надява преди съдът да я отмени, това да направи Кацаров, като и предложи друга, в която има повече равнопоставеност. 

"Трябва да има антиковид мерки, но те не трябва да удрят малкия бизнес в България и българския народ", заключи Манолова.