Манолова вкарва през юли в НС закона за личния фалит (ОБНОВЕНА)

Манолова вкарва през юли в НС закона за личния фалит (ОБНОВЕНА)

България е единствената в Общността без подобен нормативен акт

През юли омбудсманът Мая Манолова вкарва в парламента проектозакон за личния фалит. Това стана ясно по време на първото публично обсъждане на проекта, провело се във вторник.

Тя припомни, че делът на лошите кредити у нас е над 12%, срещи средно ниво за ЕС от 4,6%. През 2017 г. просрочените задължения са 4,7 млрд евро, като само потребителските са около 400 млн евро. Манолова изрази надежда текстовете да бъдат разгледани бързо от депутатите, защото България е единствената страна в Общността, нямаща подобен нормативен акт. По думите й в момента законодателството дава превес на монополисите и ощетява откъм права гражданите.

Според нея, липсата на закон за частния фалит оформя два потока - към сивия сектор и към терминал 2.

Темата за вечния длъжник остава болезнена,

посочи Манолова и за да поясни, че трябва да се търси баланс, посочи, че все пак е важно кредиторите да удовлетворят своите вземания, а държавата да предпази гражданите.

Законът за частния фалит цели да подкрепи хората, които са изпаднали във временна невъзможност да плащат заемите си, като се предлага бърза процедура пред съда. Именно това е органът, който ще прави проверка на длъжника. Несеквестируемият минимум да се запази, а тези,

които нямат пари за адвокат, да могат да получат правна помощ,

предвижда проектът.

Представителите на министерството на правосъдието уточниха, че евродирективата в тази насока не обсъжда гражданска несъстоятелност по принцип, а само, когато става дума за физически лица предприемачи.

Проф. Огнян Герджиков посочи, че не трябва да се бърза с приемането на проекта. Абсурд би било този закон да влезе в сила от януари 2020 г.. И даде за пример Германия, където след приемането законът влязъл в сила 4 години по-късно. Същото мнение изрази и председателят на АИКБ Васил Велев. Според председателя на КЗП Димитър Маргаритов предложеният закон за частния фалит ще е в подкрепа на потребителите.

Заместник-председателят на правната комисия в НС Филип Попов заяви, че проектозаконът дава добра основа. А ебатът около текстовете трябвало да се води внимателно.

Част от участниците в обсъждането се обявиха за бързо вкарване на законопроекта в парламента, защото по този начин

ще се даде положителен сигнал към обществото,

че нормативната уредба не е изцяло в услуга на монополистите и потребителите имат защита.

По време на обсъждането имаше спор за срока за завършване на производството по несъстоятелност. В проекта е записано 10 години, както е в Германия. Николай Островски от Асоциация „Финансова коректност“ обясни, че в съседна Румъния, където вече имат закон за личния фалит са приели британския модел със срок от само 3 месеца. Повечето мнения обаче, бяха, че подобен къс срок ще даде възможност за злоупотреби.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.