За дълг от 13 лева

За дълг от 13 лева "Топлофикация София" поискала 950 лева (ОБНОВЕНА)

Столичното парно се отказа да дава на съд за борч под 560 кинта

За дълг от 13 лева, с лихва от 1,74 лева, "Топлофикация" завежда дело без знанието на длъжника, при което от дружеството освен дължимата сума, е поискала и 950 лева юристконсултски възнаграждения. Това обяви омбудсманът Мая Манолова, която изнесе данни за събираемостта на дълговете на общинското дружество за 2015 г.

По думите й дружеството е можело да не поиска и стотинка повече от дължимото. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител и 300 лева по исково производство.

Има явно разминаване между изпратените в отговор на въпросите й данни за постъпилите в касата на "Топлофикация" събрани дългове чрез дела, отчетите на дружеството и реално постъпилите пари. Затова общественият защитник ще сезира финансовата инспекция (АДФИ)

да направи пълен преглед на отчетите на общинското дружество

през последните четири години, както и ще изиска от "Топлофикация" също информацията.

Фрапантни са разминаванията в посочените в отговора на "Топлофикация София" данни и тези от официалните документи при спечелените дела, постъпили суми в касата: "Топлофикация" не знае, не иска да отговори или има друго обяснение“, усъмни се тя.

По въпроса колко са присъдените суми за консултантски възнаграждения за 2015 година, Манолова твърди, че според отчета на "Топлофикация София" са 6,115 млн. лева, а според отговора от дружеството до Манолова - 4,232 млн. лева, а според изчисление на самата Манолова са 9 млн. лева. Същевременно според отговора на "Топлофикация София" до Манолова в касата на дружеството са осчетоводени 2,236 млн. лева от присъдени консултантски възнаграждения и това Манолова подлага на съмнение, предвид трите различни отговора колко всъщност са присъдените пари по консултантски възнаградения. Тя изтъкна, че е правила справки в Софийския районен съд (СРС), и в Камарата на частните съдебни изпълнители и според нея е възможно не всички суми да са осчетоводени надлежно.

Освен това 70% от сумите по делата

биват надлежно събрани в рамките на една година.

Близо 9 млн. лв. са поискани от Топлофикация в 2015, точното число е 8 960 900 лв., посочи Манолова и уточни, че изчислението е направено при претенции на Топлофикация под 500 лв, макар, че юрисконсулските възнаграждения са по-големи. Според Топлофикация обаче присъдените юрисконсулски възнаграждения за заведените 28 000 дела са 4,232 млн. лв, което според омбудсманът е на половина от това, което със сигурност е поискано по делата за 2015 година. „В случай, че Топлофикация не са разбрали въпроса и отговарят колко са присъдените суми в съдебни и изпълнителни производства през 2015 г., а не по делата от 2015 г., отново числото не съответства, защото видно от счетоводния отчет за 2015 г. присъдените суми са 6,115 млн. лв“, каза още Манолова. За справка тя посочи, че през 2016 г. дружеството има присъдени 10,224 млн. лв. юрисконсулски възнаграждения, а през 2017 г. сумата вече достига почти 12 млн. лв. (11 844 000 лeва).

Друго фрапантно разминаване е броят на делата срещу клиенти. По думите ѝ разликата спрямо официалния отговор на "Топлофикация София" и проверката на омбудсмана е 1519 дела. Имало разлика и в хонорарите за външните юристконсулти.

Според отговора на Топлофикация през 2015 г. в дружеството са работили 19 юрисконсулти, които са получили възнаграждение в размер на 269 000 лева. Обаче според доклад на АДФИ за 2014 и 2015 г. в дирекция „Правна“ в Топлофикация са работили средно месечно по 54 души като през м. май и юни -

67 души, получили възнаграждение в размер на близо 800 000 лв.


(789 000 лв.), съобщи още Манолова. „Тези 800 000 лв. възнаграждения на правната дирекция на Топлофикация се плащат от столичани, тъй като се включват в техните сметки за парно, плюс осигуровките. Въпреки 67-те души, които работят в правна дирекция на Топлофикация, дружеството е сключило 8 договора с адвокатски кантори за 2,245 млн. лв. за защита по 7 дела. Тези 2,245 млн. лв. също влизат в цената на парното и се плащат от столичани“, подчерта омбудсманът . Данъци върху тези суми не са плащани е видно от отговора на Топлофикация, тъй като дружеството било на загуба.

Припомняме, че съдебната сага на омбудсмана с „Топлофикация“ продължи близо три години, тъй като ръководството отказваше да даде исканата информация за какво са похарчени събраните през 2015 г. юрисконсултски възнаграждения за милиони левове чрез започнати дела срещу 21 хиляди столичани.

Във връзка с изнесените факти от омбудсмана Мая Манолова, от столичното парно обявиха, че

няма да съдят абонати за борч под 560 лева,

колкото е минималната заплата в страната. Това заяви изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев през БНР.

"Практиката досега беше, че при задължение над 50 лв. и непостигане на какъвто и да е консенсус с абоната, поне да се започне съдебна процедура. Тази практика също няма да продължи, защото за 5 лв., за 50 лв. или за 5000 лв. работата, която върши юрисконсултът, е една и съща. На практика се губи смисълът за такива малки суми да се хаби ресурс", обясни шефът на „Топлофикация“. Потребителите, срещу които са заведени дела, са между 12 и 17 000 годишно, което е под половин процент от абонатите, уточни Георгиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.