Манолова: Не машините, a СИК грешат и се издъниха на евровота

Манолова: Не машините, a СИК грешат и се издъниха на евровота

Омбудсманът притеснена, че се прави опит да се редуцира машинният вот

Не машините бъркат при броенето и отчитането на резултатите, а секционните избирателни комисии. Тази теза защити омбудсманът Мая Манолова в кулоарите на НС. Тя дойде в парламента с каси с кюстендилски череши, за да напомни на депутатите, че има залежали законопроекти. По думите на Манолова именно СИК се издънили на изборите и заподозря опит за да се спре или редуцира машинния вот.

Поводът пък бе последният анализ на ЦИК пред правната комисия за изборите през май, където отчетоха, че вотът с машини е неоправдано скъп, в сравнение с хартиената бюлетина. Наред с това бяха изтъкнати и грешките, които правили членовете на секциите при попълването на протоколите при отчитането на вота от машините, като от ЦИК дори прогнозираха,че за местните избори, когато устройствата трябва да са 6000 , теи грешки ще се увеличат и може би ще се отразят на резултатите.

"Машините разобличиха хората в СИК", изтъкна общественият защитник. Тя недоумява защо вместо да се купят машини за 9 млн.лева, те се наемат за същата сума. Според нея още от днес трябва да започне подготовката за машинно гласуване за местните избори, както и обучението на членовете на секециите по места.

Тя припомни, че на евровота в над 1100 секционни комисии неправилно са били отчели резултата, който гражданите са дали за различни партии и за определени кандидати и преференциите. За пръв път в образеца на протокол от ЦИК не оставили графи за паралелно отразяване на машинния вот и всъщност резултатът от машинното гласуване станал ясен едва при повторното въвеждане на резултата от „Информационно обслужване“. „Ако има проблем, то той не е в машинното гласуване. Проблемът е в начина, по който секционните избирателни комисии броят", каза още тя и добави: „Ако тези гласове не са решаващи за резултата от евроизборите, съгласете се че при местни избори и пет – десет, сто гласа могат да бъдат решаващи за това кой е кмет, кои са общинските съветници и каква е общинската избирателна квота“.

Наред с това тя коментира и дали ще се кандидатира за кмет на София, като увери, че към момента няма такова решение. Имам кауза с банките, монополите, с наказателната лихва, с бързите кредити, с частния фалит и с машинното гласуване, подчерта тя и добави, че е противник и на връхзастрояването в София. Тъй като се занимавала с банковите институции медиите, по думите й трябвало да я питат дали не проявява интерес към поста на финансовия министър Владислав Горанов или на здравния министър Кирил Ананиев.  Не искам да ставам нито здравен министър, нито финансов, но това не означава, че ще ги оставя на мира, закани се Мая Манолова. Същото е и за София, подчерта тя и настоя да се решат проблемите на хората.

В Добричко и Благоевградско близо 100% гласували с машини

По-късно през деня, на конференция по същата тема, Манолова изнесе данни, според които в областите на Добричко, Долни Дъбник, Благоевградско и Габрово близо 100% от населението са гласували машинно. В Добричко с машина са гласували 96.8 на сто, в Долни Дъбник - 92.7%, в Благоеврадско - 91.6%, в една от секциите в Габрово - 90.1%. По време на евровота в 1139 избирателни секции е имало неотчетени преференции за кандидатите от различни листи, както и несъответствие между информацията за гласуване от машината и крайният протокол на ЦИК.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.