Манолова: 3,26 лв. ще стане водата в София

Манолова: 3,26 лв. ще стане водата в София

В края на новия петгодишен период 2022 – 2026 г. цената на водата в София ще стане 3,26 лв., но Софийска вода не представя бизнес плана. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук днес, след края на общественото обсъждане със Софийска вода за новия бизнес план на дружеството.

"Общественото обсъждане с дружеството продължи над един час, с презентация вместо бизнес план, а засяга 1 400 000 битови потребители и стотици промишлени. Софийска вода е единствената, която не е внесла бизнес плана си в срок до 30 юни 2021 г.", уточни тя.

"Основният въпрос към Софийска вода е свързан с увеличението на цената на водата. Дружеството е изплатило кредита си в размер на десетки милиони и очакването е цената на водата да бъде намалена. Повишаването на цената на тока влияе минимално, тъй като в София водоснабдяването е основно гравитачно", обясни Манолова.

По думите й 13 от общо 30 показатели за качество не са изпълнени. "Не чухме колко ремонти са извършени, как са извършени, колко е инвестирано в последните пет години. 44 млн. лв. допълнително е получила Софийска вода от разликата между заложеното увеличение на водата за 2017 - 2021 г. и утвърдените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче за какво са използвани тези средства", каза Манолова.

В концесионния договор на Софийска вода пишело, че ниво на загуби от 33 % трябва да бъде постигнато до 2025 г., а сега отлагали за 2026 г. "Защо се отлага с една година, е другият ни въпрос", допълни тя.

Манолова изпрати сигнал до КЕВР относно общественото онлайн обсъждане със Софийска вода. В сигнала тя подчертава, че потребителите, участвали в дискусията, не са запознати с бизнес плана, защото не е публично обявен.

"Голяма част от клиентите на дружеството са на работа и не могат да участват в консултациите, тъй като обсъждането е в работен ден с начален час 9:00 ч. Други клиенти на дружеството нямат достъп до Интернет или не го използват", допълва Манолова в сигнала до енергийния регулатор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.