Манипулирали оценката на ЕВН преди продажбата

Манипулирали оценката на ЕВН преди продажбата

Според експертиза по процеса срещу Прокопиев, Дянков и Трайков

Оценката на акциите на ЕВН преди продажбата им е манипулирана с неправилно използване на определен коефициент – т.нар. „коефициент бета“. Това става ясно от финансово-икономическа експертиза, която бе представена в спецсъда по делото за продажбата на 33% от „ЕВН България Електроразпределение“ АД – сделка, която според прокуратурата е ощетила хазната с близо 21 млн. лв.

Подсъдими по делото са разградският олигарх Иво Прокопиев, бившите министри на финансите и на енергетиката Симеон Дянков и Трайчо Трайков, и трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ - управителя Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков и Трайков са обвинени за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени, а Прокопиев – за подбудителство да бъде разпоредено на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката и продажбата на последните държавни 33% в ЕВН на консултантската фирма „Булброкърс“.

В нарушение на Закона за приватизация „Булброкърс“ е участвал като довереник и посредник

както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в специално създадената Държавна консолидационна компания и така според прокуратурата били ощетени българските пенсионери.

Експертизата, представена днес пред съда, показва механизма на изчисляване на стойността на акциите. „Установено е отклонение в бета коефициента, това се отразява на стойността на акциите, която се понижава. Тоест коефициентът бета не е използван правилно, което е довело до занижението на цените на акциите“, обясни пред съда вещото лице, което я е изготвило - Маргарита Попова, като пред „Монитор“ обясни: „Не са направили една корекция на дълг-собственост и от това идва намаляването на стойността на акциите, а тази корекция в този случай е била задължителна“. Защитата на подсъдимите засипа експерта с въпроси какви методи е използвал за оценка на акциите на ЕВН и същите ли са като на оценителя „Инженеринг сервиз“. „Формулата е една и съща, тъй като тя се използва в оценителската практика в България. При оценката на акциите от „Инженеринг сервиз“ стандартите са спазвани, но използването на бета коефициента не е правилно“, бе категорична Попова. Съдът предяви на експерта анализа, направен от „Инженеринг сервиз“, за да го коментира. При разглеждане на папката по делото вещото лице отбеляза, че в нея са поставени само страниците със заключението на оценителя, а липсват тези с таблиците с цифри. Съдът назначи

допълнителна икономическа експертиза,

в която вещото лице Попова да представи числовия израз на своите изчисления, направени по съответните формули, и да посочи разликата с изчисленията, направени в оценката на „Инженеринг сервиз“. Тя ще бъде разгледана в съда в началото на декември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.