В момента се създава хаос, от това че пациентите звънят на личните си лекари, а те ги насочват какво да правят и къде да отидат да се тестват ако се налага. Така няма как да се установи какво е състоянието на коронавируса в страната, защото не всички се преглеждат и тестват. Това заяви доц.Мангъров член на Медицинския съвет към правителството пред Нова.

Когато става въпрос за дете, то трябва да бъде прегледано, а в момента това се извършва по телефона, а не може да се постави диагноза на това, което разказва майката за състоянието на детето, обясни още Мангъров. „Човек започва да отделя коронавируса 4-5 дни преди да се появят клиничните симптоми. Това, което би трябвало да се направи е всички болни, които са в лечебни заведения с данни за респираторни инфекции да се  изследват с бързи тестове“, категоричен е Мангъров. Специалистът още веднъж уточни и какви са симптомите на вируса.„В над 90% от случаите симптомите са на едно грипоподобно заболяване. Те могат да бъдат най-разнообразни. Няма нищо конкретно. Няма нищо специфично. За да се установи какво имате, трябва да се изследвате“, каза доц. Мангъров. Според него всички болни с респираторни заболявания трябва да се тестват за коронавирус.

„Нашата здравна система няма да издържи 10 хиляди болни. Ние правим тези мерки, за да се разсрочат болните в рамките на няколко месеца“, добави Мангъров.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сдружение „Център за психологически изследвания“ става представителна организация

Правителството призна Сдружение „Център за психологически изследвания“ за национално представителна организация за срок от четири години. Това съобщиха от Министерски съвет.

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

82 000 лв. ще бъдат раздадени от образователното министерство на тазгодишните носители на награди „Питагор“ за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г. Българските учени ще се състезават в 8 категории, като всеки от победителите в тях ще получи грамота, холограма на статуетката „Питагор” и парична сума.