Мангото – ценен помощник при диабет

Мангото – ценен помощник при диабет

Мангото може да стабилизира нивото на захар в кръвта и да подобри общото здравословно състояние на хора с диабет от втори тип.

Изследвания на американски учени са установили, че съдържащите се в плода полифеноли имат антиоксидантен и противовъзпалителен ефект, пише вестник „Експрес“.

Мангото съдържа редица добре познати биоактивни съединения като каротеноиди, токофероли, аскорбинова киселина, фибри и фенолните съединения мангиферин, галова киселина и кверцетин.

Учените провели експеримент с пациенти с диабет от втори тип и добавили към диетата им манго. Няколко месеца по-късно нивото на кръвната захар при доброволците намаляло значително, а освен това голяма част от тях „стопили“ и мазнините в организма.

Все пак експертите предупреждават, че мангото съдържа много захар, затова пациенти от рискови групи трябва да консумират малки порции от него. /БГНЕС

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.