0

Е дно от най-вкусните и лесно отглеждащи се прасета е мангалицата. Тъй като породата се храни основно с трева, корени и зеленчуци, то месото й е богато на витамини, минерали, а маста притежава много ценни вещества, полезни за здравето.

Едно от най-вкусните и лесно отглеждащи се прасета е мангалицата. Тъй като породата се храни основно с трева, корени и зеленчуци, то месото й е богато на витамини, минерали, а маста притежава много ценни вещества, полезни за здравето.

Въпреки мнението, че тези прасета вече не съществуват у нас, в България има и в днешно време стада, едното от които е в района на Разлог. Там се отглежда в гората, но на територия, оградена с електропастир, за да бъде предпазено от контакт с диви животни и хора.

Мазнини

Сред тази порода има екземпляри с тегло до 150 кг, дебелината на сланината е достигала до 15 см. Месото е мраморно и е изключително вкусно, при приготвяне на огън се топи.

В Унгария от него се приготвя изключително скъпо струваща шунка.

Външно породата прилича на овцете, защото особено през зимата има къдрава вълна. 

Помощ

Важно е да се знае, че мангалицата издържа на студ, но при жегите има нужда от помощ. Разложкото стадо това лято например е поливано с маркучи със студена вода, за да издържи на жегите. Прасетата по принцип живеят сред гората, за зимата имат нужда от навеси, под които да се подслонят. Те са свободни животни. Пасат трева, движат се, много са умни и стадото може да бъде оставено само навън. Когато се напасе, се връща само у дома.

Свинете обичат зеленчуци и овес, обожават жълъди, ровят за корени. Храната, която обичат, е екологична. Не посягат към помия. Любими са им варени тикви, на малките прасенца е добре да се дава картофено пюре. Обелки от тиквички, краставици и всякакви зеленчуци са на почит при мангалицата.

Много е важно да й бъде предоставена чиста и прясна вода за пиене. Начинаещите могат да се поучат от опита на земеделските производители, отглеждащи свине от тази порода. А именно много собственици държат стадо изцяло на паша и дават царевично брашно в малки количества. Освен това на собствените си парцели те отглеждат различни кореноплодни култури, тиквички и тиква, които са дадени в сурова форма след измиването им или са варени.

Най-ценната свинска мас

Вкусът и ароматът на шунката, приготвена от мангалица, е неповторим, имайки предвид, че бутът съхне почти година и половина.Месото на тази свиня е нежно, въпреки че на пръв поглед е малко мазно. Но мазнината е равномерно разпръсната в месото и то прилича на мрамор. При готвене се топи и ястията са вкусни и сочни. Експертите твърдят, че съставът на такова месо включва много полезни компоненти като желязо, киселини, витамини и вещества, които забавят образуването на холестерол. Месото допринася за отделянето на антиканцерогенни вещества, които предотвратяват образуването на ракови клетки. Тази порода свине е мазна, но нейната мазнина е най-ценният тип свинска мас, която се признава в целия свят. При изчисляването се оказва, че мазнините съдържат около 15 хранителни вещества и елементи, твърди се, че някои от тях позволяват на човек да се отърве от депресия, но съдържа много по-малко холестерол, отколкото при други видове. Цената на осолена мазнина в сравнение с месото е по-висока. Пушен бекон, сварен по старомодните методи, струва още по-скъпо.