Манджата в кръчмата - по-солена

Заради скъпия ток

Манджата в кръчмата - по-солена

10% е ръстът в цените по ресторантите в Кюстендил, установи проверка на „Телеграф“. Като причина от местния бизнес посочват увеличението в цените на тока, както и при всички основни продукти.

„130% е увеличението на тока спрямо предишни сметки за същия период от време. Потреблението на електроенергията е същото, което няма как да не се отрази съответно и в цените на предлаганите от нас ястия и питиета. Това увеличение се наблюдава през последните 4 месеца, което наложи да увеличим цените с около 10%. Само до преди месец цената на олиото на едро беше 2 лв. за литър, сега е 3 лв., а при нас потреблението е огромно“, обясни Елица Димитрова, която е собственик на култова кръчма в областния град. По нейни думи най-силно засегнати от пандемията са именно ресторантьорите, тъй като работата в бранша е намаляла с 50%.

По-високи цени в менютата си вече пресмятат и ресторантьори от Стара Загора.  
За последните 2-3 месеца дистрибуторите на хранителни продукти и напитки вече тихомълком вдигнаха цените си средно с 10 до 30 на сто и това няма как да не се отрази и в заведенията. Засега все още не сме обсъждали конкретно увеличение, но не изключвам то да  е в рамките поне на 10 на сто, съобщи председателят Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите от Стара Загора Вени Петрова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.