Мандатите на директорите на БНР и  БНТ се увеличават от 3 на 5 години

Мандатите на директорите на БНР и БНТ се увеличават от 3 на 5 години

Промяна на минималните изисквания за заемането на позициите генерален директор на БНР и БНТ предвиждат промени в Закона за радио и телевизия, внесени от Вежди Рашидов, председател  на Комисията по култура и медии в парламента. 

В момента мандатите на директорите на БНР и БНТ е 3-годишен, а мандатът на директора на БТА е 5-годишен. С новите промени се увеличават мандатите на директорите на БНТ и БНР на 5 години.

При налагането на 3-годишни мандати дадено лице избрано за генерален директор или член на управителния съвет губи значително време в реалното навлизане в  същността на съоветната медиа, актуалните проблеми. За да се постигне приемливо високо ниво на ефективност са необходими от 4 до 6 месеца.

Актуалните проблеми, които се поставят пред обществените медии, не позволяват подобна загуба на време, се посочва в мотивите на законопроекта. Членовете на управителните съвети на БНР и БНТ също ще бъдат увеличени на 5 години, според предложените промени. Ако се приемат тези предложения, те ще засегнат и сегашните директори на БНТ и БНР. Според законопроекта при тежки нарушения ще се прекратяват мандатите на членовете на СЕМ.

Законопроектът урежда БНТ безвъзмездно да предоставя сигнал за откритите заседания на парламента, които се излъчват в рреално време на интернет страницата на парламента. Това се определя с договор между БНТ и Народното събрание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.