Мами в дигиталния свят

Мами в дигиталния свят

Майчета с повече от нужното свободно време сътвориха истинска психоза в социалните мрежи покрай игра за смартфон и таблет, след която 7-годишните им чада им започвали да се изпускат от страх и не искали да остават сами в стаята. Истерията е подобна на психозата, покрай т. н. Син кит, който никой не е виждал, но пък всички за чували за него.

„Това е най-яката игра на всички времена.“ „Това е хора, аз днеска я превъртях, дайте му 5 звезди без да ви мигне окото!“ „Начи тази игра не е страшна само понякога ви плаши и някой от вас се отказват но недейте несе отказвайте играта е страхотна.“ - това са само част от коментарите за играта в магазина за сваляне на приложения за Андроид, където вече са отчетени над 1 милион сваляния за последната версия на играта „Грени“, както е всъщност българското име на приложението. Общо в глобален мащаб „попикаващата“ игра е била инсталирана над 50 милиона пъти.

Психозата в социалните мрежи на майчетата издава ниска виртуална и технологична култура и показва, че ако някой има нужда от помощ това не са децата, а техните майки или поне сегментът, представен в групите в социалните мрежи. Игрите, както тези за компютрите, така и другите за мобилни устройства подлежат на възрастова класификация в съответствие с Паневропейската информация за игрите PEGI. Въведени са пет възрастови категории, диференцирани с цифри и цветове. PEGI3 са „зелени“ и подходящи за лица над 3 години. Зелени са и PEGI7, предназначени за лица над 7 годишна възраст с уговорката, че този клас игри изискват макар и минимален родителски контрол. Известен родителски контрол изисква PEGI12, които са с код „оранжев“. Силен родителски контрол се препоръчва за PEGI16, а червен етикет имат приложенията, обозначени като PEGI18, предназначени само за възрастни.

Играта „Грени“, която стана повод за дискусии в социалните мрежи е с маркер PEGI12. Този маркер съдържа имплицитно предупрежденията: „Играта съдържа вулгарен език.“, „Играта може да уплаши или стресне малките деца.“, „Играта съдържа сцени на голота и/или сексуално поведение или сексуални намеци.“, „Играта съдържа сцени на насилие.“ „Играта поощрява или учи на хазарт“ и „Играта може да се играе в онлайн режим.“ В България системата PEGI не е наложена все още законово, но е поддържана и се използва.

Проблем „Грени“ можеше да има, ако разработчикът на играта беше спестил възрастовия маркер и детенцето, което очаква да види Кума Лиса и Зайо Байо да играят на ластик, изведнъж се стресне, като види баба, по-зла от на тате тъщата. В случая обаче производителят е коректен и отговорността за това, какво попада в ръцете и пред очите на децата е изцяло на техните родители. Да зададеш въпроса „Мами, имате ли проблем с баба Грени“ е толкова нелепо, колкото да питаш в социалните мрежи: „Майчета, как пазите децата от горещата фурна, от острия нож или от опасните химически препарати в шкафа на банята.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.