И Малофеев със забрана да влиза в България за срок от 10 г. (ОБНОВЕНА)

И Малофеев със забрана да влиза в България за срок от 10 г. (ОБНОВЕНА)

Руският олигарх Константин Малофеев има забрана да влиза в България за срок от 10 г. Това съобщи от парламентарната тирбуна главният прокурор Сотир Цацаров.

Той бе извикан от депутатите, за да даде повече подробности около т.нар. шпионска афера, след като преди ден шефът на движение "Русофили" Николай Малинов се сдоби с обвинения за шпионаж и пране на пари, а ген. Леонид Решетников със забрана да влиза у нас. Преди това в НС бях председателят на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов. След тяхното излушване обаче депутатите от опозицията не останаха доволни и поискаха в НС да бъде привикан и Цацаров. 

Пред депутатите той обясни, че има законови пречки да сподели всичко в зала. Законовите разпоредбите посочвали, че трябва разрешение от наблюдаващия прокурор по делото, за да се сподели нещо, а и според  друга НС не можело да изисква доклад от главния прокурор по конретно дело. Именно заради това, Цацаров съобщи на депутатите само "възможните факти" по разследването. 

Така досъдебното прозводство е стартирало на 3 юли, като в резултат са извършени 11 претърсвания на жилища и адреси, при което са иззети компютри и документи, претърсени са пет автомобила, както и 8 лични обиска на лица. От думите му стана ясно, че 15 свидетели са разпитани. В резултат 8 са били задържани,но след преценка на доказателствата като обвиняем е привлечен само Малинов. Разследването е започнало като пране на пари и са установени парични потоци, които стигат до определено лице, търговски дружества и обеществени организации. Това лице е именно Николай Малинов. Една не малка част от тези парични потоци са били адресирани от чужди организации и са насочени към обвиняемия и дружества, контролирани от него за реализиране на определини интереси. Става дума за финансиране насочено към определени дейности у нас и изпълнение на определени задачи - преориентация на българската външна и вътрешна политика, както и инфорация за дейността на държавни органи. Двете организации са Общество "Двуглав орел" и Руския институт за стратегически изследвания.

Цацаров бе категирчен, че няма предследване заради идеи, както и че

акцията не е политическа. 

"Няма в случая преследване за идеи. Когато идеите се налагат с пари и влияние и са насочени срещу националната сигурност на България, това е престъпление", каза той. По думите му  арестът на Николай Малинов няма връзка с местните избори и

не е атака срещу самото движение "Русофили".

Цацаров обясни, че Малинов е председател на въпросното движение, но то е използвано от него. Именно затова не билаво да се хвърля сянка или да се преследват за идеите си останалите членове на движението. 

Цацаров поясни още, че това не е и опит за разделение на обществото на русофили и русофоби.  "В случая не става дума за това на чии чужди национални интереси  служиш, а за това, че увреждаш българските национални интереси", увери главният прокурор.

"Неоспорими факти се представят пред съд, а не пред други държавни органи. Не за други , а защото таква е конституцията на страната", така Цацаров отговори на призива на президента Румен Радев да се представят неоспорими доказателства. "Стремежът ни е стриктно спазване на закона, посочи главният прокурор. "Ние сме със съзнанието, че трябва да си свършим работата и да предоставим пред съда неоспорими факти", каза още той.

"Става дума за поставяне в услуга и получаване на финансови средства. Обвинението не касае чужда държава, а чужди организации. Обвинението не касае хилядите членове на обществено движение, а едно лице, което ползвало това движение , за да налага идеи, само че срещу пари", изтъкна още Цацаров.

В кулоарите на НС пък Цацаров поясни, че си

сътрудничат с партньорски служби,

без да уточни кои имат предвид. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.