Малко познати архиви за аферата с парахода „Германия“ от 1867 г. публикува в новата си книга русенският автор Хачик Лебикян.

Той се занимава повече от 30 години с темата за убийството на революционерите Никола Войводов и Цвятко Павлович на борда на плавателния съд, акостирал на пристанището в Русчук. Лебикян попада на дипломатически документи, които допълват картината на това трагично събитие, и ги помества в своето изследване „Аферата с парахода „Германия“ в Русе“.

Случилото се на парахода, плаващ под австро-унгарски флаг, кара европейски дипломати да обсъждат със своите правителства безпрецедентното убийство на Войводов и Павлович, извършено на австрийска територия. Ако изключим безчинствата след Априлското въстание и завладяването на кораба „Радецки“ от Христо Ботев, малко са случаите, когато европейската дипломация толкова подробно се е занимавала с българската тема, пише авторът.

В Румъния Войводов и Павлович организират доброволци за чета. Планът бил да се придвижат до Радуевац (Сърбия), където да се присъединят към голямата Зайчарска чета и след това обединени да навлязат в Отечеството. Никола и Цвятко тръгват от Галац с парахода „Германия“, а четниците поемат пеша за Букурещ. На 8 август 1867 г. параходът акостира на пристанището в Русчук. Валията Мидхат паша знае от шпионин са пристигането на двамата революционери, а австро-унгарският консул в Русе Георг фон Мартирт си позволява да преотстъпи суверинитета на своя територия. Заптиета се качват на парахода и при разразилата се престрелка Павлович е убит на място, а Войводов е тежко ранен и умира по-късно.

Освен дипломатическата кореспонденция авторът ползва и статии за трагичното събитие в турски, сръбски, румънски и български вестници, печатани в чужбина. Книгата е ценна и с това, че публикува снимки на парахода „Германия“ от архива на известния австрийски изследовател на Дунавското корабоплаване Ервин Хауке.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бум на пациенти с изгаряния в русенска болница

Нараства броят на пациентите с изгаряния, приети в отделението по пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ „Медика“ в Русе, съобщиха от лечебното заведение.

Събрани са 104 000 лева от необходимите общо 120 000 лева

Нова дарителска акция за паметник на Левски в Русе

Събрани са 104 000 лева от необходимите общо 120 000 лева

Започва нова дарителска акция с участието на доброволци за изграждане на паметник на Васил Левски в Русе, съобщи председателят на инициативния комитет Искрен Веселинов.