Малко над 5 % е избирателната активност за Варненския избирателен район, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков. Гласувалите към 10 часа са общо малко над 22 хиляди души.

В община Аврен са 979, в Аксаково – 1824, Белослав – 516, Бяла – 202, Ветрино – 439, Вълчи дол – 964, Долни Чифлик – 1254, Девня – 918, Дългопол – 1684, Провадия – 1437, Суворово – 763 и Варна – 11 129 избиратели. Около една десета от гласоподавателите са гласували машинно, показват резултатите от ранното гласуване, допълни той.

Все още не е отстранен проблема с машината за гласуване в 41-ва секция, която се намира в Руското училище във Варна, каза Жеков. „Кол центъра на фирмата- доставчик няма възможността да отговори на всички запитвания. Но закона е ясен, че при проблем с машината, в такава секция продължава гласуването на хартия. Звъняли сме около 10 пъти за да изпратят отново техник, който да я поправи. Отговорът, който получаваме е – работи се по въпроса“, обясни още Жеков.

Нарушение е констатирано в една от секциите във Варна, където в тъмната стая, някой е посочил как се гласува, като е заградил на информационното табло номер от преференциите. Таблото е било сменено.   

Нулев интерес към машинното гласуване отчитат пък от Техническия университет във Варна, където на две места са поставени машини, съобщи Кристиян Тодоров, заместник-председател на 186 СИК. Сутринта е била направена диагностика и справка, която показва, че машината работи изрядно и всеки, който иска може да я използва.

Членовете на комисията насочват избирателите към възможността да гласуват машинно, но до обедните часове предпочитанията им са за гласуване с бюлетини. Машинното гласуване продължава около две - три минути, обясни Тодоров.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Снежана давала по 30 лева при даване на глас за определена партия

10 месеца условно за покупката на гласове за евровота в Търговище

Снежана давала по 30 лева при даване на глас за определена партия

Жена, купувала гласове за политическа партия на изборите за Европейски парламент, е получила осъдителна присъда след одобрено от съда споразумение с Районната прокуратура в Търговище, съобщи говорителят на Апелативната прокуратура във Варна Илка Катрева.