Малко над 1800 са децата живеещи в приемни семейства

Малко над 1800 са децата живеещи в приемни семейства

1839 са децата, които се отглеждат в приемни семейства. Това сочи последния анализ на Националния екип за организация и управление на проекта „Приеми ме 2015“ към края на април 2020 г., съобщиха от Агенцията за социално подпомагане.

Приемните родители пък са точно 1 553 на брой, което означава, че на места има настанени по повече от 1 дете. Общините партньори по проект „Приеми ме“ пък са 149, сочат още данните.

В условията на обявената на 14 май т.г. извънредна епидемична обстановка Агенцията за социално подпомагане в качеството й на конкретен бенефициент по проект „Приеми ме 2015“, чрез неговия Национален екип за организация и управление, препоръча на служителите, ангажирани с изпълнението на проекта в общините партньори да продължат спазването и прилагането на конкретни противоепидемични мерки.

За да изяснят тези препоръки, бе проведе онлайн семинар, в който взеха участие служители, ангажирани с изпълнението на проекта „Приеми ме 2015“. Те са представители на областните екипи по приемна грижа от Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Силистра, Смолян, Хасково и Шумен. Дистанционните лектори бяха от Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца - изследователска и консултантска организация в Нов български университет, подбрали темата „Как говорим за коронавируса с децата, живеещи в алтернативни грижи и как им помагаме да се справят с последствията от изолацията?“

 „За мен бе изключително полезно да получа информация от колеги и добрите практики в тяхната работа – коментира социален работник от Силистра, - за идеите, които можем да предложим на приемните родители за справяне с кризисната ситуация за децата.“ В друг коментар полезността е видяна през темата за децата с обучителни трудности и увреждания и възможността въпреки пандемията да се работи с тях дори онлайн.

Част от участниците пък препоръчаха повече конкретни насоки за работа с приемните родители и децата по въпроса за COVID-19 - мерки за защита и предпазване от болестта, представяне на примерни занимания вкъщи с деца от различни възрасти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.