Малко над 1 от всеки 10 български младежи у нас не работи, не учи и не се обучава за работа. Това го причислява в групата на неактивните или т. нар. NEETs (Not in Education, Employment or Training), показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Данните са на база сравнение между Европейското изследване на доходите и условията на живот (EU–SILC) и Наблюдението на работната сила (LFS). Те сочат, че цялостният дял на неактивните на възраст между 15-34 години, изчислен в рамките на EU-SILC от 2017 г. е 22,6% или с 3% повече спрямо показателя в LFS (19,5 %). По отношение на региони, статистиката показва, че в Южния централен регион на България има най-високо ниво на неактивни – 31.8%. Най-много NEETs в региона са тези на възраст между 25-29 години (40 569 души), следвани от хората на възраст до 34 години (30 838 души). Най-малък е делът на 15 до 19-годишните – едва 7 620 души. След Южния централен се нарежда Югоизточният регион, където неактивните младежи до 29-годишна възраст са 31 226 души. Трети е Югозападният регион с 31 226 души във възрастовата група.

Най-често срещаната причина за неактивност са високите очаквания за доходи,

след нея е липсата на работни места изобщо, и по-специално за младите хора. В доклада експертите съветват отговорните институции да вършат по-ефективна работа като се фокусират върху някои регионални особености.“ Трябва да се постави по-голям акцент върху мерките по идентификация и активация в Южния централен регион", пишат в доклада. В някои части на страната пък ежедневната трудова миграция е възпрепятствана от липсата на достатъчно организиран транспорт, а координацията между младежките медиатори и бюрата по труда трябва да се подобри, тъй като е важна стъпка за подобряване ефективността на усилията по активация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цели 9 години повече живеят богатите

Парите удължават живота, буквално

Цели 9 години повече живеят богатите

Богатството увеличава продължителността на живот с още 9 г.: живот без увреждания и болка, показва трансатлантическо изследване, цитирано от "Гардиън".

Thyssenkrupp обмисля продажба на бизнеса си с асансьори

Германският Thyssenkrupp обмисля да продаде бизнеса си с асансьори, който е най-печелившият в концерна, като ще приеме окончателното решение по въпроса до края на март. Това съобщава бизнес изданието Kauppalehti.