Малко над 1 от всеки 10 български младежи у нас не работи, не учи и не се обучава за работа. Това го причислява в групата на неактивните или т. нар. NEETs (Not in Education, Employment or Training), показва проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Данните са на база сравнение между Европейското изследване на доходите и условията на живот (EU–SILC) и Наблюдението на работната сила (LFS). Те сочат, че цялостният дял на неактивните на възраст между 15-34 години, изчислен в рамките на EU-SILC от 2017 г. е 22,6% или с 3% повече спрямо показателя в LFS (19,5 %). По отношение на региони, статистиката показва, че в Южния централен регион на България има най-високо ниво на неактивни – 31.8%. Най-много NEETs в региона са тези на възраст между 25-29 години (40 569 души), следвани от хората на възраст до 34 години (30 838 души). Най-малък е делът на 15 до 19-годишните – едва 7 620 души. След Южния централен се нарежда Югоизточният регион, където неактивните младежи до 29-годишна възраст са 31 226 души. Трети е Югозападният регион с 31 226 души във възрастовата група.

Най-често срещаната причина за неактивност са високите очаквания за доходи,

след нея е липсата на работни места изобщо, и по-специално за младите хора. В доклада експертите съветват отговорните институции да вършат по-ефективна работа като се фокусират върху някои регионални особености.“ Трябва да се постави по-голям акцент върху мерките по идентификация и активация в Южния централен регион", пишат в доклада. В някои части на страната пък ежедневната трудова миграция е възпрепятствана от липсата на достатъчно организиран транспорт, а координацията между младежките медиатори и бюрата по труда трябва да се подобри, тъй като е важна стъпка за подобряване ефективността на усилията по активация.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

100 000 маски на ден шият кооперациите на хората с увреждания

Трудово-производителни кооперации на хора с увреждания от цялата страна преориентираха производството си в рамките на няколко дни. Шивашки кооперации от София, Варна, Бургас, Плевен, Благоевград, Шумен и други градове успяват да достигнат 100 000 бр. общ дневен капацитет с възможност за увеличаване на производителността.

Безработицата в ЕС се задържа на 6,5 на сто, в България 4,1%

Безработицата се е задържала на равнище 6,5 на сто на месечна основа в ЕС през февруари и се е понижила до 7,3 на сто в еврозоната през февруари, месец преди европейските страни да наложат редица ограничителни мерки срещу разпространението на Ковид-19, съобщи европейската статистическа служба Евростат.