0

К артина на италианския ренесансов майстор Сандро Ботичели, оценена на 80 милиона долара, се продава на търг от "Сотбис", съобщиха световните информационни агенции. Творбата "Млад мъж, който държи медальон", която е един от десетината останали портрети от Ботичели, ще бъде предложена на търг през януари.

Картина на италианския ренесансов майстор Сандро Ботичели, оценена на 80 милиона долара, се продава на търг от "Сотбис", съобщиха световните информационни агенции. Творбата "Млад мъж, който държи медальон", която е един от десетината останали портрети от Ботичели, ще бъде предложена на търг през януари.

Портретът на млад мъж с неизвестен произход се смята за едно от най-значимите ренесансови платна, намиращи се в частни колекции, съобщиха от аукционната къща. Според експерти то може да смени собственика си за повече от сто милиона долара.

"Млад мъж, който държи медальон" е рисувана през 70-те или 80-те години на петнадесети век и през осемнадесети век е купена от британски аристократ. През 1982 г. тя е придобита на търг от настоящия си собственик, чиято самоличност не е известна, за около един милион долара. През последните пет десетилетия картината е отдавана под наем на музеи по света.