Малките ученици може да не се върнат в клас следващата седмица

Малките ученици може да не се върнат в клас следващата седмица

След срещата между президента и министри в неделя стана ясно, че децата от начален етап ще се върнат в клас до 10 дни при редовно тестване за коронавирус. Зам.-образователният министър Мария Гайдарова обаче обяви, че най-малките ученици може да не се върнат към присъствено обучение следващата седмица.

„Разумният вариант е да не се ангажираме със срокове. За мен той не е следващата седмица”, заяви тя пред bTV. Гайдарова разясни, че първо трябва  има избрани тестове от обществената поръчка, но тя може и се да обжалва и съответно процедурата да се забави. Затова и няма как да се каже дата и срок.

От избора на тестове с обществената поръчка зависи и по къде и от кого ще се прави скринингът. „Има няколко варианта, зависи какъв ще е изборът на тестове. Дали ще е лесен за самите деца, дали ще правят в домашни условия от родителите, дали ще се правят в класната стая, това са обсъжданите възможни сценарии. Чакаме МЗ, за да видим техническите спецификации на тестовете”, коментира зам.-министърът.

МОН разработва няколко алгоритъма на действие. Ако ще се правят в училище, няма да има нужда родителят да чака детето, за да излезе резултатът от теста му. „Само в случай на позитивна реакция, класният ръководител се свързва с родителя, в този случай е редно обаче да се направи втори тест при лабораторни условия. В такъв случай ще се карантинира и целият клас на заразен ученик с коронавирус”, обясни Гайдарова. При децата със специални образователни потребности обаче било важно тестването да бъде вкъщи Зам.-министърът допълни, че тестовете ще са анонимни, никъде не се пишат имена на децата.

"Имаме желание да върнем децата от първи до четвърти клас, но това трябва да се случи при определени условия. Първо трябва да се осигури безопасна среда в училище, за да не се стигне до по-висок процент на заболеваемост", обясни Гайдарова. Това ще стане с тестване два пъти седмично на децата и изискване на „зелен” сертификат на преподавателите им – за ваксинация, преболедуване или тест.

Към днешна дата 30% от общините са в дистанционна форма на обучение, като при тях има ротация.  2.4% са карантинираните учители в национален план.

За детските градини Гайдарова поясни, че за тях има насоки и не се говори да бъдат затваряни на този етап, но ако се издаде заповед на МЗ, те са длъжни да се съобразят

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.