Малките населени места без аптеки, местните разчитат на кметовете си

Малките населени места без аптеки, местните разчитат на кметовете си

17 са общините в страната без нито една аптека, съобщи Нова телевизия. 106 пък са общините, на чиято територия те не са повeче от 3. Това превръща липсата им в проблем за почти половината от българските общини. Местните пък разчитат най-много на кметовете си и общински линейки, за да могат да сдобият с лекарства. 

„Дъщеря ми си идва много рядко. Синът ми е болен. Няма кой да ми занесе рецептурната книжка, да ми я върне, да ми донесе лекарствата. Много съм доволна и дано продължи тази програма завинаги”, казва Маринка.

Програмата, за която тя говори, е решението, което от община Смядово намерили, за да се справят с проблема. Селата в Шуменско са 9, а аптека има само в Смядово. Затова преди 5 години, след като кандидатствали по проект, от общината създали мобилен екип, който включва социален работник, медицинска сестра и шофьор. Освен че наглежда възрастните хора в тези села, екипът ги снабдява с лекарства, но не само.

„Това е една безплатна общинска линейка. Водим ги до общинския център на лекари, на лабораторията в Смядово. Водим ги на специалисти към МБАЛ Шумен, на специалисти към Университетската болница "Св. Марина" във Варна”, разказа кметът на Смядово Иванка Петрова.

„Не мога да си представя, ако ги нямаше тях как щеше да е. За всяко едно нещо звъня и те винаги откликват”, коментира Димо.

В село Чичил, община Кула решението е кметският наместник, който почти всеки ден пътува до Кула с личния си автомобил и снабдява с хранителни продукти и лекарства всеки, който няма възможност да отиде сам.

Преди няколко месеца от Института за пазарна икономика поставят липсата на аптеки в редица малки населени места като проблем, който пряко влияе върху качеството на живот там.

„Това се дължи на множество ограничения. Не можеш да отвориш филиал в малкото населено място при някаква улеснена процедура. Не може да има мобилна аптека. Не можеш онлайн да поръчаш”, казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Аптеките остават без филиали в селата, решиха депутатите, след като не приеха предложените поправки в закона, които да позволят това.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.