Малките крачки в борбата с детската порнография

Малките крачки в борбата с детската порнография

Тревожен е фактът, че сигналите за детска порнография растат все повече с всяка изминала година.

В това гнусно престъпление са засегнати най-невинните, които стават изкупителна жертва на болни умове. Маниаците са превърнали собствените си душевни терзания в оправдание за жесток терор, противоречащ на всякакви морали, човешки емоции и здрав разум. Прекалено малко се говори за тези случаи, за жертвите и за насилниците. Тази тема се е превърнала в табу, макар всеки един от нас да изпитва дълбоко омерзение към съществата, които застрашават сигурността на малките. Въпреки възмущението, което се буди у обществото, всеки път, когато стане въпрос за педофилия, изглежда рядко говорим за този проблем, рядко обръщаме внимание на тези скрити в сянка действия, които разклащат из основи детската психика и нанасят трайни травми, които се отразяват на целия живот на индивида.

Как може да бъде спрян този проблем? Първата крачка е осветляването на тъмните практики и демонстрирането на абсолютна липса на толерантност към това жестоко престъпление. Това обаче се осъществява трудно и зависи от отделните семейства, начина на възпитание, ценностите и нагласите, с които растат индивидите. И тук вече стигаме до корена на проблема, а именно средата, в която израстват потенциалните жертви и насилници.

Вече стана ясно, че подтикващите към детска порнография са социопати, чиято психика е била изкривена от травмиращи събития или потискани през годините чувства. Това са проблеми, които са възникнали от отношението с родителите или от средата, в която индивидът живее.

Когато става въпрос за потенциална жертва, отговорът отново следва да бъде намерен в корена – а именно семейството. Както специалистите твърдят, вниманието към детето и контролът върху неговите действия са ключови не само за сигурността му, но и за емоционалната му стабилност, увереност и морален компас. Ако вниманието от родителското тяло липсва, а възпитателят стане мобилното устройство, хвърлено като залъгалка в ръцете му, детето не само става потенциална жертва, но и се излага на всякакви други опасности, които дебнат в мрежата. Опасни предизвикателства също застрашават здравето и живота на подрастващите. А те се появяват във все повече популярни сред хлапетата платформи.

Не на последно място топката следва да бъде хвърлена и към законодателя, който следва да предвиди по-строги наказания за престъплението „детска порнография“. Компетентните правоохранителни органи пък трябва да разгледат случаите на такъв вид тормоз още по-детайлно, за да могат да се постигнат ефективни присъди на база на солидни доказателства.

Проблемът е изключително комплексен и колкото и виновници за съществуването му да са налице, причината за него се крие по малко във всички нас. Само соченето с пръст не е магическото решение, което се търси в задачата. Позицията ни, разговорите с децата, изявената гражданска позиция и настояването за отстояване на правата на жертвите са малките стъпки, които в дългосрочен план биха имали голямо значение.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.