0

Н асладата от пресни зеленчуци, произведени от собствените ни ръце или купени свежи от пазара, е огромна. Но добре би било да разполагаме със същите тези зеленчуци и през студените зимни месеци, когато не са в сезон и трудно бихме могли да ги открием в нечия градина.

Насладата от пресни зеленчуци, произведени от собствените ни ръце или купени свежи от пазара, е огромна. Но добре би било да разполагаме със същите тези зеленчуци и през студените зимни месеци, когато не са в сезон и трудно бихме могли да ги открием в нечия градина.

Консервирането на лятната продукция за зимата е стара българска традиция, която ще ви гарантира, че килерът и фризерът ви ще са добре заредени с различни хранителни вещества.

Ето няколко апетитни предложения.
 

Туршия с диня

Необходими продукти:

диня - малки, зелени динчета, на компотен буркан: сол - 1 с.л., захар - 1 с.л., оцет - 2-3 лъжици, аспирин - 3 аспирина, чесън - 5 скилидки, лук - 1/2 глава, черен пипер - 4-5 зърна, дафинов лист – 1

Начин на приготвяне:

Малките зелени динчета се почистват и нарязват на парчета. Пълнят се в буркани, заедно с почистените цели глави чесън и лук, нарязан на полумесеци, сипва се по лъжица сол и захар във всеки буркан и се долива с вода.

Добавят се аспирините, дафиновият лист и черният пипер. Бурканите се затварят и се оставят няколко дни на топло. Периодично се разклащат, след което се прибират на хладно и тъмно място.

 


Апетитка с чорбаджийски чушлета Таня Славова


Необходими продукти:

чорбаджийски чушки, люти чушки, чушки - червени, печени, обелени

домати – смлени, чесън, олио, магданоз, сол, захар

 

Начин на приготвяне:

Чорбаджийските чушки се нарязват на парчета и с няколко люти чушлета се запържват за кратко. В голяма тава се слагат смлените домати и се изваряват. Когато се сгъстят, се прибавят нарязаните печени червени чушки, чесънът. Сместа къкри 15 минути.

След това се прибавят чорбаджийските чушки, солта, захарта. Оставя се апетитката да къкри още 10 минути, сваля се от котлона и се поръсва с накълцан магданоз.

Мазнината се слага на два пъти, за да се поеме от апетитката добре и да не излиза на повърхността.

Сипва се апетитката с чорбаджийски чушки в буркани и се стерилизира 10 минути.

 

 

Пълнени червени чушки по шопски

Продукти:

5 кг средно едри червени чушки, 2,5 л прясно мляко, 5 кг извара или сирене, сол, 10-15 аспирина

Приготвяне:

Млякото се сварява и се оставя настрани да изстине.

Чушките се изтърбушват и им се прави допълнителен разрез от едната страна, за да може да се пълнят по-лесно и по-лесно да поемат саламурата. Пълнят се с предварително осолената на вкус извара или сирене и се нареждат плътно в подходящ пластмасов съд с капак (в оригиналната рецепта – каче за туршии). Ако остане от изварата или сиренето, се слага между редовете.

В напълно изстиналото мляко се разтварят аспирините и сол на вкус. С тази саламура се заливат чушките, а отгоре им се слага нещо тежко, за да не изплуват. Затваря се капакът и се оставят за 7-8 дни на тъмно и хладно място да втасат, след това са готови за консумация.

 

Макдус

 

Макдусът е още едно предястие, без което почти всяко семейство в Сирия, Ливан, Йордания, Палестина не може да дочака зимата. Основната съставка е от патладжан. Количествата, в които се прави, надхвърлят 100-200 кг на семейство. Той се консумира главно сутрин на закуска с чай, лебан, хумус, арабски хляб, но и по всяко друго време на деня. Често в приготвянето на количеството за едно семейство участват няколко жени. По този начин освен зимнината жените се сдобиват и с актуална информация за случващото се в техния квартал, град, държава.

Необходими продукти:

5 килограма патладжан – сорт от светлолилави патладжани, колкото по-малки, толкова по-добре (не трябва да са големи, защото имат повече семки и това пречи както на приготвянето, така и на вкуса).

Сол, зехтин, царевично олио.

Плънка:

Половин килограм червени чушки, половин ч.л. сол, 2 чаши счукани орехи, 4 скилидки чесън (препоръчително е да не е много количеството, за да не прикрие аромата на патладжана)

Приготвяне:

Изберете по-малки патладжани и ги обелете от листата. След като ги измиете, ги поставяте във вряща вода със сол за около 10 мин., докато при пипане усетите, че са омекнали. Важното е да не са преварени, защото при пълнене ще се разпаднат! След като ги извадите с решетъчна лъжица, оставяте ги да изстинат и всеки един цепвате отстрани. В разрязаното място се поставя сол и патладжанът се нарежда в тава с разреза надолу, за да се изцеди горчивата вода. Отгоре се притискат с тежест (камък). Оставят се за 24 часа на хладно. Ако не са отцедени добре, ще изгният от влагата. Затова отцеждането се прилага няколко пъти.

Междувременно се приготвя плънката от ситно нарязани червени чушки, може и смлени през месомелачка, както и могат да се добавят червени люти чушлета, за който обича. Смесват се с орехите, нарязания чесън и сол. И плънката се оставя да се изцеди водата.

Патладжаните се пълнят откъм разреза, след което се нареждат в тава и се оставят отново за около 7-8 часа да се изцедят. След това се нареждат в буркан, може вертикално, може хоризонтално. Заливат се с растително олио - смес от зехтин и царевично олио, докато бъдат напълно покрити. След около седмица е готово за консумация. Има хора, които го заливат само със зехтин.

Вкусът е леко кисел и е още по-приятно, ако в пълнежа има люти чушлета, които го правят и леко пикантен.

Компот от диня

 

Необходими съставки:

 

    диня - 1 бр.

    захар - 50 г за буркан

    вода - около 100 мл

 

Начин на приготвяне:

 

Отстранете кората на динята.

Вътрешността се почиства от семките и се нарязва на малки около 1 сантиметър парчета. В бурканите се слага захарта, после динята. Водата трябва да е 100 мл, защото самата диня си пуска сок - иначе бурканите ще експлодират. След което бурканите се обръщат с капачката надолу и се оставят така 72 часа да може захарта и всичко да се смеси.

 

 

Конфитюр от диня

 

Необходими продукти:

 

1 кг сърцевина от диня – тегли се почистена от кората и семките

500 г захар

100 г глюкоза

½ шушулка ванилия

Начин на приготвяне:

Най-напред трябва да почистите динята от кората и семките и да притеглите нужното количество. Докато почистите динята от семките, ще начупите по-голямото количество от нея. Ако останат големи парчета, се нарязва на кубчета или каквито парченца се получат. Динените парченца се слагат в тенджерата, в която ще се вари конфитюрът. Добавя се захарта и с помощта на дървена или друга голяма лъжица се разбъркват добре, така че захарта да полепне равномерно по всички парченца – динята веднага ще пусне сок.

Тенджерата се слага на котлона и се нагрява на слаб огън. Когато сместа се стопли, но преди да е завряла, се прибавя глюкозата, разбърква се добре, докато се разтвори. Оставяме сместа да ври на тих огън, без да я захлупваме, за около 20-30 минути. Периодично се разбърква. Тенджерата с конфитюра се дръпва от огъня и се оставя да се охлади за около 15-20 минути, след това отново се връща на котлона и когато заври, се засичат около 10-15 минути. Времетраенето всъщност зависи от това колко вода (сок) ще пусне динята ви. Ако е пуснала повече, ще трябва да варите по-продължително. Най-добре да проверите гъстотата на сиропа, като капнете капка от него на керамична чиния да остава цяла, да не се разлива. Пет минутки преди да свалите конфитюра от огъня, добавете зрънцата на половин шушулка ванилия и самата шушулка.  След това конфитюрът (още докато е горещ) се разпределя в чисти и сухи буркани, захлупва се и се обръща върху капачката.  Може да се сложи и в един по-голям буркан. Не е нужно да изваждате ваниловата шушулка.