Малки летища ще могат да обслужват международни полети

Малки летища ще могат да обслужват международни полети

Някои малки летища, които към настоящия момент са летателни площадки, ако разполагат с подходящо оборудване и отговарят на изискванията съгласно нормативната уредба, ще могат да обслужват международни полети с общо предназначение.  Такава възможност дават промените в Закона за гражданското въздухоплаване, които НС прие на първо четене.

В последните години се наблюдава нарастващ брой въздухоплавателни средства от общата авиация, които излизат, кацат и престояват за местодомуване на големите летища. С приетото изменение част от международните полети с нетърговска цел за собствени нужди и собствена сметка с леки въздухоплавателни средства ще се прехвърлят на по-малките летища.

Промените прецизират още текстовете, свързани със защитата правата на пътниците. Така, например, се задава срок за предявяване на иск срещу превозвачите, който е един и същ както за вътрешните, така и за международните полети.

Също така се предвижда министърът на транспорта, съгласувано с министъра на външните работи и директора на Държавна агенция "Национална сигурност",  да определя условията и редът за експлоатация на безпилотни летателни системи (БЛС) и надзора над техните оператори. БЛС, освен тези, които са с максимално тегло под 20 килограма и с тях се извършват полети само за развлекателни и спортни цели, трябва да разполагат със застраховка за отговорност към трети лица, както и с регистрацията на оператора, когато той подлежи  на такава. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.