Малки фирми получават по 2,2 млн. лева подкрепа от ББР

Малки фирми получават по 2,2 млн. лева подкрепа от ББР

Българската банка за развитие (ББР) представи нова програма в подкрепа на бизнеса. Тя ще се осъществи посредством дъщерното дружество на банката ББР Лизинг, като в обхвата на целевата група попадат микро-, малки и средни предприятия, съобщиха от ББР.

Програмата се изпълнява в партньорство с Паневропейския гаранционен фонд. Тя е насочена към преодоляване негативните последици от пандемията от COVID-19. “Програмата ще позволи на компаниите да се възползват от облекчени условия за финансиране, по-дълги срокове на изплащане и намалени изисквания за самоучастие", уточняват от финансовата институция.

Лизинговото финансиране по програмата е до 2,2 млн. лв. То е предназначено за закупуване на нови и употребявани производствени машини и оборудване, товарни автомобили и транспортни средства, строителна и земеделска техника. Изискванията за самоучастие са 0% при лизинг на транспортни средства и 5% за останалите типове активи.

Сроковете за изплащане на сумите са преференциални. Те варират между 1 и 8 години спрямо вида на закупувания от компанията актив. За да получат подкрепа, фирмите разполагат с време до края на настоящата година, за да изпратят своите документи и да кандидатстват по схемата. Задължително условие е обаче придобитите активи да се използват за стопанската дейност на дружеството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.