0

В стопанството на Божидар Петков в троянското село Дълбок дол се прави туризъм точно като в германска ферма. Там на сто декара се отглеждат биомалини, плодни дръвчета и зеленчуци.

В стопанството на Божидар Петков в троянското село Дълбок дол се прави туризъм точно като в германска ферма. Там на сто декара се отглеждат биомалини, плодни дръвчета и зеленчуци.

Продукцията, както при всички останали ферми, се предлага на пазара за пресни плодове и зеленчуци и за индустриална преработка.

Къси вериги

Така фермата предлага услуга на всеки, който желае, да се разходи до плантациите в определени дни, най-вече в почивните, да си набере малини. Ако желае, може да остане да преспи в къщите за гости в селото или на самото стопанство. От това предложение с ентусиазъм се възползват предимно семейства с малки деца. Така хората от града си берат плодове за лични нужди. От една страна, си изкарват приятно, от друга, децата научават, че малините не растат на рафта, а на полето. И понеже насажденията са био, сред тях е пълно с пеперуди, гъсенички и всякакви буболечки.

„Правим го в определени дни, иначе имаме работници и през седмицата не ни е толкова възможно“, обясни Божидар Петков. Точно това е и един от начините за прилагане на късите вериги на доставка, толкова популярни сред фермерите в Европейския съюз. 

Кошница по домовете 

Семейството подсигурява успешно пазара си и чрез директните доставки до клиентите. Това, най-общо казано, е кошница с плодове и зеленчуци, които се доставят до дома на клиентите. По този начин ние продаваме предварително продукцията си, защото в повечето случаи договаряме с клиентите в началото на сезона от какво ще имат нужда най-вече. И това ни ориентира по отношение на сортовете и вида зеленчуци. Заявките се правят или директно по телефона, или чрез сайта на фирмата „Балкан биофрукт“. Разчита се и на реклама от уста на ухо. 

Немски възпитаник

Божидар Петков освен че има собствена ферма е и председател на асоциацията на малинопроизводителите в България. Той е придобил магистърска степен по агроекология в Германия. Бил е управител на две немски фирми за отглеждане на ягодоплодни в района на Троян. През 2014 г. създава заедно със съпругата си собствена фирма за отглеждане на ягодоплодни - „Балкан биофрукт“. Създават смесена биоградина с малини, сливи, круши, череши, десертно грозде и медицинска шипка. Отглеждат и десертно грозде, което за планинския район е необичайно. Насажденията обаче се намират на южен склон, върху който от древни времена е имало лозя, и се нарича Лозината. Сортовете са български, десертни.  Насаждението е младо, тригодишно. Лозето е 7 дка и е създадено с помощ по ПРСР по мярка 121 за създаване на бионасаждения, смесена овощна градина и техника към нея.

 

Добиви

Малините в днешно време заради затоплянето е невъзможно да се отглеждат без напояване, разказа Божидар Петков. Той допълни, че преди е могло във високите полета на Троян, Тетевенския Балкан, Родопите. Сега обаче тези насаждения започнаха да страдат от засушаването и добивите рязко спадат. Затова малините просто си намериха друго местообитание - с чернозем, и места, където има добре развити системи за напояване, както и наличието на прилични количества сезонни работници. Така доскоро типично планинският плод се измести в равнините. През последните 6 г. три са лимитиращите фактори за развитие на малинопроизводството, определи Божидар Петков - плодородни земи, напояване и работници.

В момента малиновите райони в страната са в Североизточна България - Попово, Лозница, Шумен, Разград, Търговище, частично Добрич и останалите в Троянския Балкан, Летница, Плодвиското поле и районите на Самоков.

 

Български домати и пипер от бабини семки

Във фирмата се отглеждат изцяло български сортове плодове и зеленчуци. Те са  конвенционални, но се отглеждат като био, но нямат сертификат. Причината са високите суми за сертифициране, което е неизгодно за по-малка градина като тяхната. Отглеждат пет-шест вида зеленчуци, а цената на един документ за вид варира от 800 до 1000 лв. 

Стопаните използват наследствени земи, но са ги уплътнили със съседни парцели. Използват само български сортове розови и червени домати, пипер куртовска капия, или си купуват разсад от бабини семки.  Градината е приоритет на съпругата му и производството е изцяло за прясна консумация.