Малин Бистрин пред

Малин Бистрин пред "Монитор": Опасността от фалити на хотели все още е реална

* Резервациите намаляха значително

* Планината е като морето - ако бъде подценена, взема своите жертви

* Предпоставки за нарушения на противоепидемичните мерки има в големите градове, това заяви пред "Монитор" председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. 

- Г-н Бистрин, в какво финансово състояние се намират местата за настаняване в Банско?
- Опасността от фалити все още е много реална. Голяма част от хотелите остават затворени, а ситуацията е изключително трудна и тревожна за бранша. Сериозен удар понасят и фирмите, взели кредит от банка. Макар засега те да са съгласяват да разсрочват задълженията ни и да очакваме помощи, всеки инвеститор в крайна сметка си понася последствията от взетите решения.
- Наблюдава ли се спад на резервациите?
За съжаление резервациите намаляха значително. Изискването за отрицателен PCR тест при влизане в страната повлия негативно, тъй като бе обявено в последния момент. Част от туристите, които вече бяха резервирали своята ваканция при нас, останаха неприятно изненадани, че ще имат допълнителни разходи.
- В момента има ли чуждестранни гости в курорта?
- Чужденците в Банско са значително по-малко от обикновено. В момента в курорта почиват румънски, турски и сръбски туристи. Единици са посетителите ни от Израел.
- През последния месец станахме свидетели на редица инциденти в планината. Това повлия ли негативно на туристите при избора им на дестинация за зимна ваканция?
- Трагичните инциденти, които се случиха през последния месец, категорично не са повлияли на избора на туристите. Всеки скиор е наясно, че подобни нещастия обикновено се случват вследствие на собствените му действия - неподходяща екипировка или пък пързаляне в забранени райони. Планината е като морето - ако бъде подценена, взема своите жертви. Важно е самите ние да носим отговорност и да следим дали караме ски единствено на обозначените за целта места.
- Според данни на застрахователни компании и Планинската спасителна служба туристи масово не си правят застраховка преди своята разходка из природата. Планирано ли е в хотелите в зимните ни курорти да се обособи място, където да се предлага такава?
- Все още нямаме подобна практика. Отново подчертавам, че човек сам трябва да предприема подобни действия, както когато застрахова своя автомобил. Задължителното застраховане при планинска разходка или каране на ски не може да бъде политика на хотела, тъй като ние не сме наясно дали гостът ще предпочете пистите, да плува в басейна или да играе тенис.
- Как бихте коментирали решението на здравните власти заведенията извън хотелите да останат затворени поне до 1 март?
- Напълно съпричастен съм към колегите, защото всеки има право на глас и работа. Когато една от тези ценности, извоювани през годините, бъде заплашена, е напълно нормално да застанем в нейна защита. Не смятам, че нашият бранш е най-опасен, има далеч повече опасности на касите в големите вериги например. Заповедта не бе формулирана правилно и нямаше еднаква тежест за всички, ето защо ресторантьорите негодуват. Именно тук идва ролята на държавата, която трябва да подпомогне този бизнес, така че да бъдат избегнати фалити и на хотели, и на ресторанти, защото това би довело до нарушаване на икономическото състояние на цялата страна. Бизнесът трябва да бъде поддържан жив, за да може да допринесе за икономическия ръст и плащането на данъци към държавата.
- Столичен хотел бе „хванат” да предлага ресторантски услуги срещу заплащане на свои фиктивни гости. Има ли подобни случаи в Банско и как ги предотвратявате?
- В Банско няма подобен проблем, тъй като, когато нашите гости пристигнат в курорта, остават поне за няколко дни. Предпоставки за нарушения има по-скоро в големите градове.

ВИЗИТКА:

Председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско от 11 години

Зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация от 10 години

В бизнеса е от близо 30 години

Бивш съветник на министъра на туризма

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.