Децата, които посещават Центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП), са намалели. По данни от ноември в 43-е заведения в страната се обучават 2 900 деца и ученици.

Той обясни, че миналата година е направен анализ на бюджетите им и констатират, че те трябва да бъдат увеличени. „Тази година Центровете за специална образователна подкрепа са звената, в които с най-голяма степен увеличихме разходните стандарти. Освен за обезпечаване на увеличението на възнагражденията, те получиха и допълнително възнаграждение. Общо около 46-47% е увеличен стандарта на ЦСОП. Това пък е съпроводено с намаляване на децата в тях. Може би реално няма да видят това увеличение“, заяви Вълчев.

Тази година в бюджета бяха планирани допълнително 3 млн. лв. ЦСОП ще бъдат финансирани по три стандарта. Най-високият ще нарасне с близо 2000 лв., като от през 2019г. за дете от институция ще се падат по 5979 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Актьори и певци зоват за помощ за болна жена

БГ актьори и певци зоват за помощ във „Фейсбук“ за събиране на средства за лечение на 32-годишната Камелия Добрева от Стара Загора, която страда от остра Т-лимфобластна левкемия.

Нарушения на миниматура в 7-и клас ощетяват ученици под липите

Родители на седмокласници от старозагорското Шесто основно училище „Св. Никола“ сигнализират, че децата получават листовете с математически формули едва при започване на втората част от изпита. Това нарушение на указанията и инструкциите на образователното министерство, което според преподавателят по математика Любомир Любенов може да доведе до ощетяване с между 0 и 9 точки.