Децата, които посещават Центровете за специална образователна подкрепа (ЦСОП), са намалели. По данни от ноември в 43-е заведения в страната се обучават 2 900 деца и ученици.

Той обясни, че миналата година е направен анализ на бюджетите им и констатират, че те трябва да бъдат увеличени. „Тази година Центровете за специална образователна подкрепа са звената, в които с най-голяма степен увеличихме разходните стандарти. Освен за обезпечаване на увеличението на възнагражденията, те получиха и допълнително възнаграждение. Общо около 46-47% е увеличен стандарта на ЦСОП. Това пък е съпроводено с намаляване на децата в тях. Може би реално няма да видят това увеличение“, заяви Вълчев.

Тази година в бюджета бяха планирани допълнително 3 млн. лв. ЦСОП ще бъдат финансирани по три стандарта. Най-високият ще нарасне с близо 2000 лв., като от през 2019г. за дете от институция ще се падат по 5979 лв.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Без отчет за имунизации при отпускане на помощи

Социалните няма да изискват служебна бележка за извършени имунизации и профилактични прегледи при отпускането на месечните помощи за отглеждане на дете. Това предвижда проект за промени в правилника за прилагане на Закона за семейните помощи за деца, който е публикуван за обществено обсъждане.

Мария Габриел: Отчитаме напредък на платформите за борба с дезинформацията

Предложения за борбата с дезинформацията онлайн бяха представени от еврокомисаря Мария Габриел заедно с комисар Джулиан Кинг. Те представиха 18-ия доклад за сигурността, който дава яснота по отношение на постигнатите резултати и оставащите предизвикателства.