Малчугани учат правилата за движение с VR очила и роботи

Малчугани учат правилата за движение с VR очила и роботи

187 училища и 90 забавачки изграждат площадки по програма на МОН

Малчугани ще учат правилата за движение по пътищата с помощта на VR очила и програмируем учебен робот. Те ще бъдат закупени по проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ и ще могат да се използват в специални площадки. Такива ще бъдат изградени в дворовете или вътре в сградите на 90 детски градини и 187 училища.

Те са спечелили проекти, за които ще получат 80% финансиране от МОН и 20% от собствения бюджет. От просветното министерство обясниха пред „Монитор”, че интересът към националната програма е бил голям, като за финансиране са кандидатствали 400 детски градини и 463 училища.

Класирането е извършено според броя на обучаващите се деца.

На школата ще бъдат отпуснати 450 000 лв., а за забавачките – 150 000 лв. С тях те могат да оборудват външните или вътрешните площадки по безопасност на движението и с модел на светофар, стоп палка, сигнално-предпазни жилетки, комплекти пътни знаци, конуси, табла за обучение по БДП, детски велосипед, каска. Модулът „Площадки за обучение по безопасност на движението по пътищата“ бе включен, за да се подобри качеството на обучението и възпитанието на децата и учениците, както и да доведе до намаляване на броя и последствията от пътнотранспортните произшествия с участието на деца, посочват от МОН.

Сред одобрените училища е столичното 107 ОУ "Хан Крум, което е спечелило проект за 3450 лв. По програмата ще бъдат осигурени 2760 лева, а от школския бюджет 690 лв. С тях в двора на училището ще начертаят площадка с осем кръстовища и пешеходни пътеки и ще се сдобият с мобилна площадка за зимната градина или библиотеката, обясни Траяна Молова, която е подготвила проекта. По него от школото ще закупят и очила за добавена реалност, с които децата ще могат да виждат нормално, а след това да сравняват как им влияе на зрението употребата на алкохол и наркотици, учебен робот, който може да се програмира като полицай и пешеходец, светофар, палка, предпазни жилетки, конуси, велосипед, каска, както и табла за безопасност на движението.

Оборудването ще може да се използва и за двете площадки.

„Ще започнем пълноценни часове по безопасност на движение. Учителите имат наръчници, но с помощта на оборудването и на децата ще им е по-интересно. Под формата на игра и забавление ще учат по-лесно правилата”, смята Молова. Тя обясни, че този модел на учене се прилага в много училища в Европа и на децата им е много забавно. Проект за вътрешна площадка на стойност 1400 лв. пък печели столичната ДГ № 99 „Брезичка”.

„В детските градини има специална програма за безопасност на движение по пътищата, която се осъществява през цялата учебна година. Учителите имат нужда да бъдат подпомогнати през цялото време, а не само когато е хубаво времето”, обясни за причина да заложат на този модул директорката Иванка Харбалиева. Вътрешната площадка струва 500 лв, а с останалите 900 ще я оборудват със светофари, каски, пътни знаци,светлоотразителни жилетки, наколенки и едно колело, което ще се добави към велопарка на детската градина. „Ще се опитаме с помощта на тази площадка да разиграем практически ситуации по безопасно поведение на пътя – едното дете ще е на велосипед, другото пеша.”, даде за пример Харбалиева.

Тя обясни, че благодарение на заниманията си с учителите децата научават указателните и забранителните знаци, ориентират се в посоките. Случвало се и да коментират с родителите си, докато карат какво означават знаците, които виждат по пътя, както и да казват, когато те забравят да спрат на знак стоп по пътя си към забавачката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.