Малчугани се учат да смятат с игра
3

Малчугани се учат да смятат с игра

Запознават се и с екологични теми по забавен начин

Малчуганите от 1-ви до 4-ти клас в столичното 120 ОУ „Георги Раковски“ се учат да смятат на таблети с помощта на образователната игра „Пукльовците“. Учениците могат да решават както индивидуални, така и отборни игри, с които не само да затвърдят знанията си, но и да могат да работят в екип. Идеята за играта е на Ставрос Ставру като подарък за неговия син, който е възпитаник на школото.

„Тя е нещо, което събира децата да играят заедно, а не да ги отдалечава. Сякаш ги превръща в индивидуалисти“, разказа той.

Учителите, които използват приложението, имат възможност да управляват сложността на игрите – лесно, средно или сложно ниво. Те могат да решат дали децата да смятат с числата от 1 до 20, или пък до 100. Дали задачите да бъдат усложнени със скоби, или пък да бъдат сключени само прости сметки. Ако учителят реши да упражнява индивидуалните задачи, пред всеки малък пукльо има по една задача за събиране и изваждане на числови изрази, между които трябва да се постави знак >, < или =. Например, между изразите 5+3 и 3+7 малчуганът трябва да постави знак < , тъй като 8 е по-малко от 10. Хубавото е, че

хлапетата могат да си помагат и взаимно да си правят проверка

дали другарчето до него не е сбъркало със задачата. Колективната задача се появява, след като учениците са се справили с индивидуалната. При нея те трябва да открият кое число не се среща в отговорите им от предишното задание като сметнат всеки един от числовите изрази. Ако се използва предишния пример, това няма да са числата 8 и 10. Тук най-важна е комуникацията между хлапетата. Чрез решаването на отборни задачи и работа в екип учениците практикуват своята емпатия, активно слушане, решаване на конфликти и лидерство. Накрая след като хлапетата са успели да се преборят с двете задачи, се появява анимация, с която се запознават с екологични теми. Учениците имат за задача да събират нефтени петна от океана и да го почистят от замърсяването. Накрая се зареждат нови числови изрази. Забавното приложение е предназначено

за работа в часа по математика в рамките на 5-10 минути.

„Препоръчваме учениците да играят само веднъж седмично, тъй като не е хубаво децата да се пренасищат“, обясни Ставру.

В разработването на „Пукльовците“ са участвали експерти от Департамента „Психология“ към „Института за изследване на населението и човека при БАН, както и експерти от Катедра „Начална и училища педагогика“ към Факултета по науки за образованието и изкуствата при СУ „Св. Климент Охридски“. Играта е съобразена с изискванията и очакванията към учителите и учебните планове по математика за началните класове. Игрите са били

представени пред експерти от МОН, които одобрили идеята за продукта

и са изразили подкрепа за неговото развитие и разпространение.

Освен че са забавни, игрите дават възможност за интегриране на по-пасивните и по-различни ученици, разрешаване на конфликти и подобряване на личните им взаимоотношения, а също така и стимулират учениците да постигнат по-добри резултати.

Ставру обясни, че приложението е достъпно в play store на android, но пълният потенциал на играта може да се използва с код, който се закупува от учителя. Всеки преподавател разполага с готови примерни разработки на дейностите с „Пукльовците“ и текстове с инструкции за учениците, събрани в кратко методическо ръководство. Друго тяхно предимство е, че не изискват предварителна подготовка, а имат възможност за офлайн режим. На един клас пък са необходими само няколко таблета, защото на едно устройство могат да играят до 6 деца.

Ставру сподели, че в момента търсят учители, които да помогнат в процеса на оценяване, като играят за определено време и споделят резултатите с екипа му под формата на карти.

„Идеята е да видим какво се променя в часа с използването на приложението - има ли промяна чрез игра да спрат да говорят едно през друго, да се вслушват повече“, разказа той. От своя страна екипът работи с учителите, дава им насоки при нужда, а също така те получават безплатен абонамент за играта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.