0

Д ва варианта за постера на новия си игрален филм „Ботев“ публикува сценаристът и режисьор на лентата Максим Генчев като попита многобройните си последователи в социалната мрежа кой да избере.

Два варианта за постера на новия си игрален филм „Ботев“ публикува сценаристът и режисьор на лентата Максим Генчев като попита многобройните си последователи в социалната мрежа кой да избере.

И на двата в централен план е играещия главната роля актьор Деян Жеков, на единия е с войводския калпак и перо , а на другия – без.За броени часове на своеобразния кастинг откликнаха 168 души, а неколцина препубликуваха на страниците си вариантите. Отговорите са разнообразни, едни са калпака, други срещу него, като аргументите варират от „Без шапката. Има много драма в първия плакат. Вторият с шапката е като на модно ревю.“, през „Десният, с шапката !Това е той, Ботев... запечатан в съзнанието и представите на милиони българи !“ през „Първият в ляво .- с крилото от барутен дим! И защото изразява вглъбеност!“ и

„И двата са добри. Левият (профилният) внушава драматизма на съдбата на Ботев, десният - решителност. Десният е и по-кинематографичен.Мнозина задават въпроса защо Ботев е в обратна на четниците си посока, а Петя Дилова пише:“Според мен Ви трябва трети - симбиоза между двете предложения. Глупаво ще е да повтарям онова, което двата образа внушават, виждате го в коментарите и е безспорно. Но нито едното, нито другото изразяват онова, което очакваме като внушение от образа. Фактът, че самият Вие сте пред дилема, за да поставите въпроса по този начин и на това място, е показателен. Дайте ни Ботев не така, както бихме искали да си го представим, а така, както са го познавали предците ни.!.

„Ботев“ ще се появи премиерно на големия екран на 3 март, съобщи наскоро Генчев като напомни, че работата е продължила две години, а финалът е станал възможно с финансовата подкрепа на над 1500 родолюбци. Известният с чепатия си характер сценарист и режисьор не пропусна да вземе отношение относно необходимите промени във филмовотото ни законодателство, като написа на 9 януари в профила си:“ Кинофирми (продуценти) получили държавно финансиране до два проекта да нямат право на кандидатстване в следващите 5 години.“ и  „ Филми, финансирани от държавата да бъдат показвани безплатно в специална платформа, тъй като са бюджетирани от данъците на хората.“Самият той, за да допълни финансирането на лентата на няколко пъти обявява търгове в социалната  мрежа за свои картини.Сред множеството участници в сцените има и старозагорци от прабългарската школа за оцеляване „Бага тур“, а сражението при  Милин камък бе заснето в Балкана край град Мъжлиж. Тогава Генчев сподели за „Телеграф“: „Нямам обяснение защо не ни разрешиха да снимаме на Милин камък, но не съм от хората, които се молят. Ще снимаме сред едни страхотни скали, мястото е над величествения паметник на Септемврийци. Теренът е труден и затова разчитам хората , които ще играят да бъдат физически здрави. Доброто е , че тук са мъжете от Бага тур, с които имаме солиден опит при форсмажорни обстоятелства. Ще използвам две камери и дрон за баталните сцени, зад едната камера ще бъде операторът ми Христо Генков.Вече получих обаждания от различни градове, звънят ми доброволци със собствени костюми на турски войници и оръжия, които желаят да се включат на страната на потерята.Според описанието на Захари Стоянов в нея са били над 200 здрави и прави мъже.Ще заснема максимално възможните дължини за тези 4 дни, пресметнал съм че за един храноден ще бъдат необходими около 7 лв на участник“.