Макрон: Сигурността в Европа не трябва да зависи от САЩ

Макрон: Сигурността в Европа не трябва да зависи от САЩ

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че сигурността на европейския континент не бива да зависи от САЩ, предаде АП.

От европейците зависи да гарантират сигурността на Европа и че сътрудничеството в областта на сигурността трябва да включва всички европейски държави и Русия, при условие че има напредък с Москва по въпроса с Украйна.

Френският президент посочи, че иска Европейският съюз да постигне преди края на годината споразумение с Великобритания за Брекзит. Запазването на единството на блока обаче остава приоритет, подчерта той, цитиран от Ройтерс.

"Франция иска да запази силни,

специални отношения с Лондон

но не и ако цената за това бъде раздробяването на Европейския съюз", каза Макрон в реч в Париж пред френските посланици. В своето слово той изброи дипломатическите си приоритети за следващата година. Брекзит е "суверенен избор, който ние трябва да уважим, но той не може да бъде за сметка на целостта на Европейския съюз", обобщи Макрон.

Изказванията на Макрон е част от пътна карта на френския президент. Макрон да припомни световните си приоритети: сигурността, борбата срещу тероризма, "световните обществени блага" (климат, образование, помощ за развитието...) и, в по-национален план, атрактивността на Франция и на франкофонията. Привърженик на многостранния подход, Макрон припомни своите цели за ЕС: бюджет на еврозоната, Европа на отбраната, европейско облагане с данъци на големите компютърни форми и обща политика за мигрантите.

Миналата година френския президент беше приветстван като спасител на ЕС. Амбициите му обаче се сблъскаха с инерцията на един съюз на страни с често разминаващи се интереси.

Тези големи проекти се сблъскват с популистки и националистки правителства от Източна Европа до Италия, с отказа на богатите северни държави да плащат за останалите, с данъчната конкуренция между 28-те страни членки и с опасенията от приток на мигранти, без да забравяме трудните преговори за Брекзита. Дори германската канцлерка Ангела Меркел, която е традиционна съюзничка, беше отслабена от сполетелите я на изборите несполуки.

Макрон започва мини обиколка в Европа, за да търси съюзници. Утре той отлита за три дни в Дания и Финландия. За една година той е посетил повече от половината от европейските си колеги.

Същевременно германският външен министър Хайко Маас говори в същата посока – той заяви, че Берлин трябва да предефинира външната си политика спрямо САЩ, чиито нови насоки ще бъдат представени през следващата седмица, съобщават германските медии. Крайно време е


да преразгледаме трансатлантическото партньорство

по трезв, критичен и дори самокритичен начин", подчерта министърът. Той добави, че за да има силен Европейски съюз, неговите страни членки, и особено Германия, трябва да използват подхода на "противотежест" към Вашингтон, за да имат балансирани отношения.

"Основната цел на нашата външна политика е следователно изграждането на суверенна, силна Европа. Ето защо е абсолютно належащо да укрепим самостоятелността на Европа чрез създаване на платежни канали, които са независими от САЩ, Европейски валутен фонд, а също така независима система SWIFT", добави той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.